AMSTERDAM - India en Pakistan strijden vier jaar na de terroristische aanval door Pakistaanse extremisten in Mumbai weer tegen elkaar op het cricketveld.

Op eerste kerstdag begint een serie van twee Twenty20-wedstrijden en drie eendaagse interlands tussen de twee Aziatische rivalen in Bangalore.

Het is de eerste keer sinds november 2007 dat een van de twee landen bij de ander op bezoek gaat.

De cricketinterland wordt gezien als een teken van verbeterde verhoudingen nadat die door de aanslagen in Mumbai op scherp waren gezet.

Aanvallen

Sinds die aanvallen bevroor India het contact met Pakistan wat ook inhield dat er geen sportploegen van de buurlanden elkaar bezochten. De Indiase en Pakistaanse cricketers speelden op grote toernooien en soms in vriendschappelijke wedstrijden in andere landen wel al tegen elkaar.

De onderlinge ontmoetingen zouden een 'belangrijke manier kunnen zijn om de vijandigheden aan de kant te schuiven', denkt Rasool Bakhsh Rais, een politicologieprofessor uit het Pakistaanse Lahore. De druk op de cricketers is dan ook enorm. Bij de Pakistaanse ploeg reist speciaal voor de wedstrijden in India een sportpsycholoog mee.

Cricketlegende

Voor India zijn de ontmoetingen met Pakistan ook op een andere manier bijzonder. Het wordt de eerste keer dat het eendaagse wedstrijden speelt zonder cricketlegende Sachin Tendulkar.

De 39-jarige kondigde afgelopen weekeinde zijn afscheid van de kortste vormen van de cricketsport aan. De 'kleine meester' blijft wel actief in testwedstrijden, de vijfdaagse interlands. Tendulkar won vorig jaar het WK cricket met India.

De veiligheidsmaatregelen rondom de het Chinnaswamy Stadion in Bangalore zijn ook flink opgeschroefd rondom de wedstrijd van dinsdag. Honderden politieagenten en paramilitaire troepen zijn ingezet om de veiligheid te waarborgen.