Sportjaar 2012 is bijna ten einde. De verslaggevers van NUsport blikken op hun opiniepagina via een elftal onderwerpen alvast terug. Vandaag het jaar van Edwin Struis. 

De grootste verrassing

Nog niet zo heel lang geleden speelde er ook een Graziano Pellè in de eredivisie. Als ik z'n naam tegenkwam in de basiself van AZ begon ik al met grinniken. De gemankeerde spits uit Italië etaleerde z'n diepgang, penetraties en scorend vermogen vooral buiten de lijnen, wat hij erbinnen uitvoerde, tartte iedere beschrijving. Een nieuwe Ivan Gabrich was opgestaan. Nu loopt er wederom een Graziano Pellè rond in de eredivisie. Ze zeggen dat hij een AZ-verleden heeft, maar ik weiger het te geloven.

De grootste tegenvaller

Als stoere vicewereldkampioenen togen ze naar Polen en Oekraïne, als luie, afgeschminkte oranjeleeuwen kwamen ze terug. De eerste brandende Deense hoepel werd ze al fataal, daarna was er geen redden meer aan. Circusdirecteur Bert van Oostveen gaf ze onlangs nog een trap na. Niet scherp, niet fit, snel vergeten maar.

De beste sportman

En de snelste bovendien. En ook degene die z'n gouden medailles het stijlvolste vierde. Met vrouwen en drank. Drie handbalsters uit Zweden hebben het er nog steeds over. Usain Bolt is een koning.

De beste sportvrouw

Cristiano Ronaldo. Het grote geheim eindelijk onthuld. Het verklaart wel waarom hij constant van kapsel wisselt en erg slecht inparkeert.

De beste coach

Hij is vreselijk pedant, zegt van zichzelf dat hij erg bescheiden is (dus ben je het niet), verbond z'n lot op een achterbakse manier aan Ajax' voormalige regentenkliek, maar pompte wel weer lucht in een vreselijk poreus Oranje-ballonnetje. Louis van Gaal is een goede coach (en vindt dat zelf trouwens ook).

De meest treurige figuur

Op de valreep toch nog Michael Boogerd. Wil zo graag eens vertellen met welke spullen hij al die hors categorie bergen op en af fietste, maar is bang dat hij z'n aanzien (en de hoofdprijs in Sterren dansen onder het ijs) verliest. Heeft nog een paar zetjes nodig.

De meest sympathieke figuur

"Hé Churandy, je huis staat in de fik." Martina: "Maakt niet uit jongen, ik ben blij."

Het grappigste

Het jaarlijkse aftellen naar een Elfstedentocht die nooit meer gehouden wordt.

Het minst grappige

De uitholling van het woord respect.

De grootste flater

Het ontslag van Co Adriaanse bij FC Twente en de daaropvolgende zwartmakerij in de media. Met dank aan Derksen-fluisteraar Joop Munsterman.

Wat me altijd bij zal blijven uit 2012

Het einde van Sportweek/NUsport als weekblad. Doodzonde!

Lees hier de terugblik van Nando Boers

Lees hier de terugblik van Rogier van 't Hek

Lees hier de terugblik van Charlie Bootsman

Lees hier de terugblik van Anne Joldersma

Lees hier de terugblik van Sander van Hal

Lees hier de terugblik van Jasper Boks

Lees hier de terugblik van Bart Vlietstra