Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
handbalsters, Cornelia Groot

Handbalsters winnen ook tweede duel

APELDOORN - De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in het WK-kwalificatietoernooi in Apeldoorn gewonnen. 
Door ANP

Oranje kwam vrijdagavond tegen Slovenië op een ruime voorsprong, maar moest toestaan dat de opponent in de slotfase langszij kwam.

Nycke Groot maakte echter vier seconden voor tijd de winnende treffer: 24-23.

De verjongde ploeg van bondscoach Henk Groener gaf in de tweede helft, die bij 12-10 begon, een voorsprong van vijf doelpunten uit handen. Na ruim 45 minuten tekende Laura van der Heijden voor 20-15 en leek het cruciale duel beslist. Met minder dan tien minuten op de klok sloop toch de onzekerheid binnen. Mislukte schoten en balverlies waren daarvan de oorzaak.

Met nog 58 seconden te gaan herstelde Ana Petrinja uit een strafworp het evenwicht. Groot, tevens topscoorster met zes goals, kwam op het laatste moment met een antwoord. Martine Smeets en Jessy Kramer gooiden ieder vijfmaal raak.

Play-offs

Nederland speelt zondag nog tegen Oostenrijk, dat op de openingsdag van de Sloveensen had verloren. Alleen de winnaar van groep 2 gaat naar de play-offs in juni.

Uitblinkster Groot, die tijdens het slotsignaal de bal na een Slowaakse wanhoopspoging nog vol in het gezicht kreeg, was uiteraard ingenomen met het resultaat.

''Ik was de enige die in scoringspositie stond. Nee, bij zo'n schot denk je niet na. Ik ben wel blij en opgelucht dat-ie zat, natuurlijk'', keek ze terug op de laatste seconden.

''Gelet op de hele wedstrijd zijn wij de terechte winnaar. Toch was het frustrerend te zien hoe we het bijna weggeven. Er was opeens twijfel in de dekking en aanvallend ging iedereen voor zichzelf spelen.''

Onervarenheid

Groener weet dat aan onervarenheid. ''Daarom heb ik in die laatste time-out benadrukt om op de klok te letten. Om verstandig met de laatste seconden om te gaan, zodat we er minimaal een gelijkspel aan over zouden houden."

"De opdracht was om Nycke in het midden vrij te spelen. Dan is het goed te zien hoe zij die verantwoordelijkheid oppakt. Er is echter nog niets beslist. Tegen Oostenrijk moeten we zondag gewoon weer vol aan de bak.''


Lees meer over:

Handbalsters

Aanbevolen artikelen