Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bart van Roosmalen

Alleen Van Roosmalen door eliminatieronde

NIAGARA FALLS - Van de drie Nederlanders die tijdens de tijdkwalificatie veroordeeld werden tot de eliminatieronde wist alleen Bart van Roosmalen zich te plaatsen voor de finaledag. 
Door NUsport/Anne Joldersma

Door Anne Joldersma

Remo Spijers en de meest recente toevoeging aan het Nederlandse team, Danny Hansen, werden allebei uitgeschakeld.

Terwijl de sneeuw over de baan aan de voet van de bekende Niagara watervallen joeg reed Van Roosmalen op comfortabele wijze naar de tweede plaats in zijn heat, genoeg om zich te plaatsen bij de 64 beste downhillschaatsers.

Eerder op de dag kwam de Utrechter meerdere malen ten val. Bij een glijpartij in de training beet hij zelfs zijn tong kapot en zorgde de harde klap op zijn hoofd ervoor dat de fysiotherapeut zijn nek moest behandelen.

"Het waren een aantal flinke klappen", verklaarde Van Roosmalen die zich afgelopen seizoen steevast bij de beste 32 schaatsers wist te scharen.

"Maar we gaan gewoon weer van een slechte vrijdag een goede zaterdag maken", doelde hij op het feit dat het wel vaker bij de kwalificaties tegenvalt waarna in de wedstrijd zelf alsnog succes volgt.

Protest

Speijers ging sterk van start in zijn heat en lag al snel op de tweede plaats. De man voor hem ging echter onderuit. Speijers zelf kon net op tijd uitwijken, maar de schaatser in derde positie vloog over de kop en raakte met zijn schaats de Nederlander vol op zijn helm.

Speijers raakte uit balans, keek verbaasd achterom en schoot vervolgens bij de volgende bocht rechtdoor tegen de boarding aan.

Daardoor viel Speijers alsnog terug naar de derde plaats. Een Nederlands protest werd echter niet gehonoreerd omdat de schaatser die hem raakte dat niet opzettelijk deed.

"Ik kon het zelf niet zien", verklaarde Speijers vrijwel meteen bij de finish. "Ik lag goed, de nummer 1 valt, ik kon er omheen, maar ik kreeg opeens een tik van achter en ik ging onderuit. Ik baal flink, dit gaat helemaal nergens over."

De Nederlander hield er een blessure aan zijn enkel aan over waardoor het onduidelijk is of hij later op de dag nog van start kan gaan in het teamevenement.

Hansen, die voor het eerst meedoet bij een internationale wedstrijd, kon niet voor een stunt en eindigde als laatste in zijn heat.

Aanbevolen artikelen