NIAGARA FALLS - Schaatser Glenn Bakx heeft zich vrijdagochtend (lokale tijd) rechtstreeks geplaatst voor de finale van de eerste stop in het Red Bull Crashed Ice kampioenschap in het Canadese Niagara Falls door zich bij de snelste 32 rijders te scharen.

Door Anne Joldersma

"Toch ben ik niet tevreden", liet hij na zijn tweede run weten. "We hebben vooralsnog weinig kunnen trainen op deze baan, slechts een rondje of vier. Maar ik kwam er steeds beter in en het feit dat ik ondanks een kleine glijpartij toch bij de snelste 32 zit geeft me een goed gevoel."

Vooral het feit dat hij later op de dag in de koude grensplaats met de Verenigde Staten niet hoeft deel te nemen aan de eliminatieronde zorgt voor opluchting bij de Limburger. "Daar ben ik echt blij om. Dat haalt behoorlijk wat druk van mijn schouders."

Herkansing

De drie overige Nederlandse deelnemers aan de eerste wedstrijd in Canada moeten wel naar de herkansing. Debutant Danny Hansen eindigde achter in het veld net als Remo Speijers.

Bart van Roosmalen kwam tijdens de training hard ten val, waarbij hij een wond aan zijn mond en nekklachten overhield, en moest behandeld worden om weer de baan op te kunnen.

Een tijd bij de snelste 32 internationale schaatsers zat er daarna niet meer in waardoor hij het later op de dag ook moet opnemen tegen de 32 snelste Canadese schaatsers die gisteren een tijdkwalificatie afwerkten.

Team Nederland

Vrijdagavond is de eerste titel van het seizoen te winnen. In een nieuw onderdeel, waarin drie schaatsers in teamverband rijden tegen drie andere schaatsers, vertegenwoordigen Bakx, Speijers en Van Roosmalen Team Nederland.

"Daar kijk ik echt naar uit", blikt Bakx vooruit. "Het is iets heel nieuws waarbij we met zes man tegelijk de baan opgaan. Het is voor ons zeker een belangrijke toevoeging."

"Vorig jaar eindigden de individuele Nederlandse rijders als vijfde in het landenklassement. Nu moeten we laten zien dat we ook in die top vijf thuishoren."