Veertien wedstrijden zijn we onderweg in de competitie. En aangezien veertien een heilig getal is bij Ajax, maakten we in NUsport-magazine een eerste rapport van de zomerse aankopen.

Door Bart Vlietstra

De gewenningsfase is geweest, grote testen reeds gepasseerd. Nu zou Frank de Boer toch wel moeten weten wat hij heeft aan Ryan Babel, Danny Hoesen, Niklas Moisander, Christian Poulsen, Tobias Sana en Lasse Schøne. En wat hij kan verwachten van zijn nieuwe technisch directeur Marc Overmars.

Overmars is al zijn hele leven een koopjesjager. Toen hij bij Arsenal speelde vloog hij liever met Easyjet naar Londen dan met KLM, zo wil het hardnekkige verhaal. Dat komt goed uit, want de Raad van Commissarissen eist dat Ajax voor een dubbeltje op de eerste rang zit. “En nog liever voor een stuiver,” zei commissaris Theo van Duivenbode tijdens een samenzijn met enkele andere Ajacieden anderhalf jaar geleden.

Toppotentie

Van Duivenbode hemelde destijds de scouting van FC Twente op. Die hadden Nacer Chadli opgepikt bij AGOVV voor ‘vijf tonnetjes’, waar Ajax de buitenspeler hem ‘ondanks een onderling bekerduel waarin hij een uur lang Van der Wiel gek speelde’ had laten lopen. ‘Jol riep dat hij twintig miljoen nodig had voor nieuwe buitenspelers. Volgens mij kun je je geen buil vallen aan Chadli voor vijf ton. Waarom moet het altijd duur zijn met hele dure salarissen? Welke garantie heb je dan?’

Nog meer klare taal van Theo: ‘Vooral van de komst van de jonge Denen word ik vrolijk. Dát is lange termijn denken. Daar heb je meer aan dan de oude breedteaankopen die vorige zomer werden gedaan. Ik ben daar heel straight in: een speler moet echt top zijn of toppotentie hebben. Anders haal je ‘m niet.’

Aan de wensen van Van Duivenbode is gedeeltelijk gehoor gegeven. Rond de zes miljoen euro is er slechts uitgegeven aan genoemd sextet. Waarvan meer dan de helft (vier miljoen) voor Moisander na veel geëmmer van De Boer.

Zlatanesque

Door de verkoop van Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel, Vurnon Anita en Theo Janssen werd er dikke winst gemaakt, maar was het ook noodzakelijk dat er een voltreffer bij zat. In het magazine beoordelen we de nieuwkomers op statistieken, fitheid, exposure, financieel rendement en legden we hen last but not least langs de Cruijff-meetlat.

Conclusie: een Zlatanesque omhaal hebben Overmars en zijn scouts niet gemaakt op transfervlak. Een Velthuiziaanse blunder ook niet. De duurste doet ’t voorlopig het best (7,0). Een oude Deen het minst (5,6). De rest zit er tussenin. Een kleine voldoende dus ook voor de gedrongen oud-buitenspeler, die pas geformaliseerd kan worden als Danny Hoesen daadwerkelijk doorbreekt. Ironisch genoeg een speler die voor een habbekrats werd overgenomen van het Fulham van Martin Jol.

Lees alle uitgebreide rapporten in het nieuwe NUsport-magazine, dat nu in de winkels ligt, online en op de iPad verkrijgbaar is.