Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sam Torrance

Voorstel 'verankerd putten' te verbieden

RIJSWIJK - De commissie die de regels bepaalt in het golf heeft voorgesteld het 'verankerd putten' met lange clubs te verbieden met ingang van 2016. Sam Torrance maakte het gebruik van de lange putter en de techniek met de 'bezemgreep' populair in de jaren tachtig.

De voormalig Ryder Cup-captain hield bij het putten de grip van de stok tegen de kin en hield die dicht bij het lichaam.

Het daadwerkeijke besluit wordt in het voorjaar van 2013 genomen.

Als de R&A en de USGA over een paar maanden daadwerkelijk het anchoring te verbieden, wordt regel 14-1 (De bal moet correct worden geslagen) in 2016, bij de volgende revisie van de Regels, aangepast.

De lengte van de putter blijft overigens vrij. Veel liefhebbers vinden dat de putter in verhouding kort moet zijn en vrij moet kunnen swingen.

''Helemaal mee eens'', liet de nummer een van de wereld Rory McIlroy zijn bijna anderhalf miljoen volgers op Twitter weten. ''Beter voor het imago van golf, techniek en zenuwen horen bij het spel. Gelijkheid in deelnemersveld in 2016''.

Ook Joost Luiten toonde tevredenheid. ''Goed te horen dat de belly putters worden verboden, dan kun je niet meer verankeren. Golf moet worden gespeeld terwijl je met twee handen een club vasthoudt en die niet tegen buik of borst aan drukt.''


Lees meer over:

Golfputten

Aanbevolen artikelen