HOOFDDORP - Na dreigementen over het opheffen van de spelersvakbond en aanklagen van de teameigenaren hebben de National Hockey League (NHL) en spelersvakbond NHLPA besloten op korte termijn verder te onderhandelen met behulp van bemiddelaars.

De instantie die hiervoor is ingeschakeld is de Federal Mediation & Conciliation Service, een dienst van de Amerikaanse overheid die bij grootschalige conflicten kan optreden.

Het advies van de FMCS is niet bindend, maar eerdere successen van de FMCS en de kopstukken van de dienst die betrokken zullen worden bij nieuwe onderhandelingen wijzen erop dat deze bemiddelaars behoorlijk invloedrijk zullen worden.

Er zijn drie bemiddelaars aangewezen, waaronder de voorzitter van de FMCS, die inmiddels met beide partijen zegt te hebben gesproken.

De US Federal Mediation & Conciliation Service werd in 1947 door het Congres ten tijde van president Harry Truman opgericht. Tot de meest aansprekende successen van de FMCS behoren de beëindiging van de staking van havenpersoneel aan de Amerikaanse westkust in 2002 en het succesvol bemiddelen in de lock-out van de National Football League (NFL) in 2011, waar uiteindelijk een akkoord werd gesloten voordat er ook maar een enkele wedstrijd moest worden afgelast.

Ultieme poging

Voor alle partijen, inclusief de supporters, is het van belang dat een bemiddelaar nieuw licht kan werpen op de situatie. De komst van een bemiddelaar werd voorgesteld door de spelersvakbond, die al weken beweren dat zij als enige partij daadwerkelijk willen onderhandelen.

Het seizoen 2012-2013 had op 11 oktober van start moeten gaan en de komst van FMCS als derde partij aan tafel lijkt een ultieme poging het seizoen nog te redden. De verwachting is dat de beide kampen woensdag voor het eerst met een bemiddelaar samen aan tafel zullen zitten.

Lees alles over Amerikaanse sporten op SportAmerika.nl