LANDGRAAF – Tijdens de Europacup slopestyle snowboarden in Landgraaf is Dolf van der Wal woensdag al in de voorrondes uitgeschakeld. Het maakt de Nederlander niet veel uit.

Door Lotte Kroon

''Omdat het een Europacup is, was het wel leuk om mee te doen. Maar het is niet echt mijn discipline”, aldus Van der Wal, die zich vooral richt op de halfpipe.

Vorig jaar kondigde hij aan wellicht te willen stoppen met snowboarden en dat hij de Olympische Spelen in Sotsji in dat geval dus ook zou laten schieten. Nadat zijn zus Floor tijdens een ongeluk overleed, stond zijn leven op z’n kop. Nu lijkt hij zijn doelen weer wat duidelijker voor ogen te hebben.

“Deze zomer heb ik heel erg gekeken wat ik wil”, zegt hij. “Vorig jaar was niet echt het jaar van mijn dromen. Toch heb ik voor mezelf besloten dat ik die Olympische Spelen wel weer mee wil doen. Dat zei ik ook na Vancouver. Nu is het zo dichtbij, wat is die tijd op een mensenleven?”

Keihard trainen

“Ik ben nu keihard aan het trainen in Amsterdam”, vervolgt de snowboarder. “Zowel fysiek als conditioneel. Ik ben bezig met snowboarden en daar hoort Sotsji bij. Ook in mijn plan.''

''Maar goed, het is nooit echt mijn eerste prioriteit geweest om mee te doen aan de spelen, ook niet vorige keer in Vancouver. Er kan zoveel gebeuren.''

''Bij de vorige Spelen raakte ik ook twee maanden daarvoor zwaar geblesseerd. Daardoor besef je wel dat er maar net een klein dingetje hoeft te gebeuren en je mist het evenement al. Mocht dat gebeuren, zou de teleurstelling voor mij echt supergroot zijn. Dat wil ik voorkomen. Ik ben een persoon die alles van dag tot dag bekijkt. Daarom richt ik me gewoon op de volgende wedstrijd.”

Slechte mentaliteit

Op de korte termijn stelt hij wel doelen. “Ik kijk alleen maar naar wat al dichtbij is. Ik maak me meer zorgen om de wedstrijd van nu dan om die over anderhalf jaar. Elke wedstrijd is belangrijk, niet alleen die ene in Sotsji. Misschien vinden mensen dat een slechte mentaliteit omdat je niet gericht genoeg bezig bent, maar ik zie dat anders.”

Hij lijkt zich zelfs wat af te zetten tegen de focus op dat ene evenement. “Ik ben niet gaan snowboarden omdat ik mee wilde doen aan de Olympische Spelen”, maakt Van der Wal duidelijk.

“Je hoort heel veel jonge voetballertjes zeggen dat ze mee willen spelen in Oranje. Een jongetje dat op snowboarden gaat hoor je zoiets niet zeggen. De Spelen staan best ver af van de sport zelf.” Die uitspraak besluit hij te nuanceren. “Het is natuurijk wel supervet om daar te mogen staan, dus ik wil er wel graag nog een keer heen.”