HOOFDDORP - Hij had een grote bijdrage in liefst tien olympische gouden medailles van Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Ranomi Kromowidjojo en de estafettevrouwen. 

Door Jasper Boks

Na 23 jaar stopt Jacco Verhaeren als zwemcoach, maar hij gaat niet verloren voor het Nederlandse zwemmen.

De 43-jarige Verhaeren blijft technisch directeur van de KNZB, een functie die hij voorgaande jaren deelde met die van trainer. Marcel Wouda volgt hem per direct op als coach in Eindhoven en zal dus de coaching van onder andere Kromowidjojo op zich nemen.

Wanneer heb je dit besluit genomen?
“Voor de Spelen in Londen wist ik al dat ik niet langer de functies van bondscoach en technisch directeur wilde combineren. Zes jaar geleden heb ik die dubbelfunctie op me genomen. Die combinatie was ook vol te houden, maar ik zag de laatste tijd in dat er steeds meer van me werd gevraagd."

"Maar de belangrijkste reden alleen verder te gaan als technisch directeur is niet omdat ik het te druk heb. Na de Spelen heb ik goed nagedacht over wat ik wil. Ik vroeg me af of ik het heilige vuur nog had om vier jaar verder te kunnen, tot en met de Spelen in Rio, als bondscoach."

"Ik wilde op zoek naar iets nieuws, naar een nieuwe uitdaging. En gelukkig heb ik die gevonden in het zwemmen. Want ook als ik deze kans niet had gekregen, had ik overwogen te stoppen als coach.”

Heb je overwogen aan de slag te gaan in het buitenland?
“Ik heb wat gesprekjes gevoerd, noem het wandelganggesprekjes. Die waren er voor de Spelen en na de Spelen zeker, maar ik geef geen concrete voorbeelden. Ik kan wel coach zijn in een ander werelddeel, hoe prachtig dat ook kan zijn, maar dat lost niets op. Het gaat mij er juist om dat ik een nieuwe uitdaging wil.”

Ben je niet bang dat je de geur van het chloor gaat missen?
“Dat is nooit uitgesloten, maar ik neem deze beslissing natuurlijk met mijn volle verstand. Ik ben niet gestopt omdat ik het helemaal zat ben, omgaan met topsporters vind ik nog steeds fantastisch. Maar de sporters verdienen een coach die er volledig voor ze is de komende vier jaar. Ik heb van mijn sporters ook altijd geëist dat ze er volledig voor zouden gaan, dus moeten ze daar bij mij ook van op aan kunnen."

"Tegelijkertijd heeft het zwemmen ook een technisch directeur nodig die er is om de sport nog verder omhoog te helpen. De keren dat ik de afgelopen jaren in het zwembad in Amsterdam ben geweest waren op een hand te tellen. Ik heb nu de tijd om meer op locaties te zijn. Ik zal er zijn om de coaches te coachen en zal nog steeds met mijn voeten in het water staan. Ik ga mee naar wedstrijden en trainingskampen. In mijn beleving zit een technisch directeur niet alleen maar achter een bureau.”

Hoe is er in het zwemmen gereageerd op jouw besluit?
“Marcel Wouda heb ik de afgelopen tijd al verteld met welke ideeën ik rondliep. Vorige week maandag heb ik het Ranomi verteld, toen we allebei op Curaçao waren, en bij terugkomst heb ik het tegen de andere zwemmers en coaches gezegd. Gelukkig werd de boodschap niet met gejuich ontvangen. Ha, dat had toch te denken gegeven als ze zo hadden gereageerd."

"Ze vonden het jammer, maar ze hadden er begrip voor en gingen er allemaal professioneel mee om. Ze weten hoe ik in elkaar steek, dat het me past om zo’n beslissing te nemen als ik ergens niet honderd procent van overtuigd ben. Nogmaals, dat eis ik van hen ook altijd. Nadat ik mijn besluit kenbaar heb gemaakt, heb ik niet meer aan de rand van het bad gestaan. Marcel moet de tijd volledig kunnen benutten om als coach richting Rio te kunnen werken. En ik heb heel veel andere dingen te doen de komende tijd.”