LEVI - De Zweedse alpineskiër André Myhrer heeft zondag in het Finse Levi de eerste slalom van het seizoen uit de wereldbekercyclus gewonnen. Myhrer hield de Oostenrijker Marcel Hirscher, vorig jaar de beste skiër over alle onderdelen, achter zich.

De Duitse Maria Höfl-Riesch was zaterdag de beste bij de vrouwen.

Myhrer begon daarmee zoals hij het afgelopen seizoen afsloot. Door zeges in de laatste twee slaloms veroverde hij de wereldbeker op het technische onderdeel net voor Hirscher.

Ook nu was het verschil tussen beiden klein: slechts zes honderdsten van een seconde. De Zweed Jens Byggmark eindigde op de derde plaats.

Myhrer kreeg met zijn vijfde WB-zege de bevestiging dat hij ook dit seizoen een rol van betekenis kan spelen. ''Ik heb lang niks gedaan en vakantie gevierd. Ik moest rusten omdat ik last had van mijn rug. Nu gaat het weer goed en voel ik me prima'', vertelde hij na zijn triomf.

Hirscher

Hirscher kon leven met plaats twee, zijn eerste podiumplek in Levi ooit. ''Deze piste ligt me niet, volgens mij eindigde ik nooit eerder in de top tien.''

De Oostenrijker maakte voor het eerst in een wedstrijd gebruik van nieuwe, zelf ontworpen ski's en had de wedstrijd zo losjes mogelijk benaderd. ''Ik heb de afgelopen dagen zo min mogelijk aan de race gedacht en een paar biertjes gedronken.''

Mede ook dankzij zijn derde plaats in de reuzenslalom, twee weken geleden in Sölden, leidt Hirscher al weer in het overall-klassement.

Höfl-Riesch

Maria Höfl-Riesch begon haar seizoen zaterdag meteen met een zege, de 24e in haar carrière. De 27-jarige Duitse skiester hield ondanks een heupblessure de plaatselijke favoriete Tanja Poutiainen ruim achter zich.

''Onvoorstelbaar'', reageerde de winnares. ''Ik weet wel dat dit voor mij een goede heuvel is, maar je begint toch elke keer weer op nul.''

De jonge Amerikaanse Mikaela Shiffrin (17), wier landgenote Lindsey Vonn niet meedeed, finishte als derde. De Oostenrijkse kanshebster Marlies Schild viel uit. Ze miste in de eerste afdaling een poortje.