OSLO - Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft zondag de Grote Prijs gewonnen in de Noorse hoofdstad Oslo.

Het was de eerste wereldbekerwedstrijd van het indoorseizoen. Dubbeldam was met zijn elfjarige merrie BMC Utascha SFN foutloos in de barrage en liet bovendien de beste tijd noteren: 43,79.

De Twentse routinier, in 2000 olympisch kampioen, hield de Zwitser Beat Mändli met de ruin Louis net achter zich.

Het verschil op de finishlijn was slechts 0,04 seconde. Het verschil in beloning aanzienlijker. Dubbeldam kreeg voor zijn zege een Land Rover van de sponsor.

De nummer twee moest zich tevreden stellen met 28.400 euro.

Van der Vleuten

De Spanjaard Sergio Alvarez Moya bleef met Carlo als enige andere combinatie foutloos in de beslissende omloop en werd derde. Maikel van der Vleuten tikte met de hengst VDL Groep Verdi in de haast een balk af.

De vierde plaats leverde hem behalve de nodige wereldbekerpunten nog altijd ruim veertien mille op. Mathijs van Asten (VDL Groep Credence Z) maakte in het eerste parcours een springfout, Henk van de Pol (Warrant) en Leopold van Asten (VDL Groep Amelie) zelfs verscheidene.

Oslo was de eerste van twaalf wedstrijden in de West-Europese Liga.

Thijssen

Leon Thijssen heeft op de slotdag van het internationaal noordelijk concours hippique (NIC) in Assen het hoofdnummer gewonnen.

De springruiter uit Baarlo stuurde zijn twaalfjarige hengst Tyson in de barrage van de Grote Prijs van Drenthe nogmaals foutloos over de hindernissen en bovendien snel.

Met een eindtijd van 33,53 seconden troefde de Limburger rivaal Vincent Voorn (Audi's Gestion Priamus Z) net af. De winnaar verdiende bijna 10.000 euro.

De Brit Tim Stockdale voorkwam met Kalico Bay dat er zondag louter Nederlandse combinaties werden gehuldigd. Hij eindigde als derde vóór Sjaak Sleiderink (La Toya), Suus Kuyten (Don Juan) en Wout-Jan van der Schans (P-Pilot).

De laatste galoppeerde harder door dan Thijssen maar moest dat met een springfout bekopen.