BARCELONA - De hockeyers van Amsterdam zijn zondagochtend met de schrik vrijgekomen op de Euro Hockey League.

De ploeg van Taco van den Honert balanceerde op het randje van uitschakeling, maar had aan een 2-2 gelijkspel tegen Grunwald Poznan genoeg om zich te plaatsen voor de knock-outfase.

Amsterdam begon uitermate matig aan de beslissende poulewedstrijd tegen de Polen, die nog nooit overwinterden in de EHL. De landskampioen kreeg via Santi Freixa en Mirco Pruyser weliswaar kansen om de score te openen, maar de beste mogelijkheden waren voor Poznan.

Het was dan ook niet onterecht dat cornerman Tomasz Dutkiewicz na ruim 25 minuten de score opende. Amsterdam, dat gelijk moest spelen om een ronde verder te komen, was op dat moment virtueel uitgeschakeld.

Het schaamrood kroop nog verder op de Amsterdamse kaken toen vier minuten later de achterstand werd verdubbeld. Opnieuw was het Dutkiewicz die raak schoot: 2-0.

Inhaalrace

Een blamage was in de maak. Vlak voor het einde van het tweede kwart zette de landskampioen via Taeke Taekema de inhaalrace in. De cornerman sleepte de 2-1 binnen.

Amsterdam ging op jacht naar eerherstel. Daarin slaagde verliezend EHL-finalist van vorig seizoen slechts deels. Taekema pushte in de 41ste minuut de 2-2 binnen. Het spel van Amsterdam werd beter en de ploeg creëerde ook een aantal kansen, maar de bevrijdende 3-2 bleef achterwege.

Sterker: het was in de slotfase nog even flink billenknijpen voor de sterrenformatie uit de hoofdstad. Doordat een Poolse corner vijf minuten voor tijd gekeerd werd door goalie Derek van Essen, overleefde Amsterdam de groepsfase. Maar van blijdschap was absoluut geen sprake bij de Nederlandse kampioen.