DUBLIN - Michael van Gerwen heeft zaterdagavond in Dublin de eindstrijd bereikt van de World Grand Prix, het dartstoernooi waarin de partijen moeten beginnen én eindigen met een dubbel. 

De 23-jarige Brabander excelleerde deze week al tegen onder anderen Adrian Lewis en Andy Hamilton en was nu veel te sterk voor de Engelsman Wes Newton.

Van Gerwen zegevierde in de best-of-9 sets met liefst 5-1 terwijl Newton zeker niet ondermaats presteerde. De Engelsman noteerde vijf keer 180, pakte in 58 procent van de gevallen zijn kans op een dubbel en gooide onder meer 152 en 150 uit.

Het scorend vermogen van zijn Nederlandse opponent was echter verbazingwekkend. Van Gerwen hield gemiddeld aan elke beurt 95,04 punten over, zeer hoog voor het spelsysteem 'double in, double out'.

Mervyn King is zondag zijn laatste tegenstander. Deze speler uit Ipswich schakelde de Noord-Ier Brendan Dolan, vorig jaar de eerste die in dit format onder druk van de tv-camera's een nine-darter gooide, overtuigend uit met 5-2. De winnaar van het evenement gaat met bijna 125.000 euro naar huis, de verliezend finalist krijgt ongeveer vijftig mille.