HOOFDDORP - Ian Thorpe kampte tijdens zijn loopbaan met een depressie. In zijn autobiografie schrijft de Australische zwemmer dat hij op slechte momenten overwoog om zelfmoord te plegen. 

De momenteel dertigjarige Thorpe, een vijfvoudig olympische kampioen, nam grote hoeveelheden alcohol tot zich.

“Het was de enige manier om in slaap te komen”, citeert de BBC een passage uit het boek. “Niet altijd gebeurde het, maar wel vaak tussen 2002 en 2004, in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Athene.”

“Ik nam zelfs bepaalde plekken in overweging waar ik zelfmoord kon plegen, of manieren waarop ik de hand aan mezelf kon slaan. Maar dan schrok ik steeds, realiseerde ik me hoe ridicuul het was.”

“Had ik zelfmoord kunnen plegen? Ik denk het niet, maar ik krijg nog steeds rillingen bij de herinnering aan enkele dagen.”

Verborgen

Thorpe slaagde erin de effecten van alcohol verborgen te houden voor zijn collega-zwemmers en coaches.

“Zelfs mijn familie wist niet dat ik tijdens een gedeelte van mijn leven vocht tegen een depressie die mij verlamde. Nu is de tijd gekomen om hier open over te zijn.”

Thorpe zette in 2006 een punt achter zijn loopbaan. Vorig jaar keerde hij terug in een poging zich te kwalificeren voor de Spelen van Londen. Die missie mislukte. Thorpe sluit niet uit zich te mengen in het kwalificatietraject voor de WK zwemmen in 2013.