HOOFDDORP - De honkballers van de New York Yankees nemen het in de finale van de American League op tegen Detroit Tigers. De 27-voudig World Series-winnaar was vrijdag in een beslissingsduel met 3-1 te sterk voor Baltimore Orioles. 

C.C. Sabathia nam zijn ploeg vanaf de eerste worp op sleeptouw. De grote, stevige werper van Yankees gooide een complete wedstrijd waarin hij slechts één punt moest toestaan tegenover negen strikeouts.

Het was Sabathia’s eerste complete wedstrijd in de play-offs en de eerste voor New York sinds Roger Clemens in 2000.

New York speelde zonder sterspeler Alex Rodriguez, die plaats moest nemen op de bank nadat hij in de eerste vier wedstrijden slechts twee uit zestien sloeg. Het werkte. De Yankees scoorden drie keer op drie honkslagen.

Baltimore dacht in de zesde inning op gelijke hoogte te komen nadat Nate McClouth de bal de tribunes in sloeg. De bal werd echter fout gegeven door de scheidsrechter in het rechtsveld. “Ik kon het niet zien, het was erg close”, zei manager Buck Showalter die een video review eiste. Ook na het bekijken van de beelden bleef de ‘call’ staan.

Tijd om bij te komen is er niet bij voor Yankees. Het eerste duel in de finale met Detroit staat zaterdagavond op het programma in New York.

Miraculeuze comeback Cardinals

St. Louis Cardinals plaatste zich vrijdag voor de finale van de National League na een miraculeuze comeback tegen de Washington Nationals.

Washington was in de negende inning tot twee keer toe één strike verwijderd van de finale, maar de titelverdediger gaf niet op. Daniel Descalso en Pete Kozma brachten vier honklopers over de thuisplaat voor een verrassende 9-7 overwinning.

De overwinning van de Cardinals is niks nieuws. Over de laatste twee seizoenen heeft St. Louis een 6-0 resultaat in zogenoemde elimination games, inclusief zeges in game 6 en 7 van de 2011 World Series tegen de Texas Rangers.

“Ze geloven in zichzelf en in elkaar”, zei Cardinals-manager Mike Matheny. “Ze geven gewoon nooit op, dat zegt veel over hun karakter.”

Een domper voor Washington, dat de meeste overwinningen (98) had in het reguliere seizoen. In de play-offs kon de ploeg van manager Davey Johnson echter niet beschikken over hun beste werper Stephen Strasburg.

Het eerste duel in de finale staat zondag op het programma in San Francisco. Giants plaatste zich ten koste van Cincinnati Reds.

Lees alles over Amerikaanse sporten op SportAmerika.nl