ROTTERDAM - Rafael van der Vaart heeft vrijdag van de Europese voetbalbond UEFA een speciale award gekregen vanwege de honderd interlands die hij in het Nederlands elftal heeft gespeeld.

De 29-jarige middenvelder ontving in De Kuip een herdenkingscap en -medaille uit handen van KNVB-voorzitter Bert van Oostveen.

Die reikte Van der Vaart namens de Nederlandse bond tevens een gouden schaal uit, waarin alle interlands van de Heemskerker zijn gegraveerd.

''Je debuteerde elf jaar geleden, waarschijnlijk niet geheel toevallig, ook tegen Andorra'', zei Van Oostveen voor de aftrap tegen Van der Vaart. ''Nu, 99 interlands verder en nog geen dertig jaar, heb je al een heel imposante carrière achter je. Fantastisch.''

De middenvelder maakte in zijn honderd interlands negentien doelpunten.

Van der Vaart is de vijfde Nederlandse 'centurion' die door de UEFA wordt onderscheiden. Edwin van der Sar (130 interlands), Frank de Boer (112), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) gingen hem voor.

De vedette van Hamburger SV bereikte de mijlpaal van honderd interlands op 15 augustus in de oefeninterland tegen België, maar werd daarna door bondscoach Louis van Gaal gepasseerd voor de eerste twee WK-kwalificatieduels. Van der Vaart staat tegen Andorra weer in de basis.