RIJSWIJK - De Nederlandse zwembond KNZB heeft het contract van waterpolobondscoach Mauro Maugeri met twee jaar verlengd.

Alhoewel de Italiaanse trainer er niet in slaagde om de vrouwenploeg - als regerend olympisch kampioen - naar de Spelen van Londen te loodsen, besloot de zwembond de samenwerking toch te continueren.

''Natuurlijk kijk ik naar de resultaten, maar ik focus me toch vooral op het proces'', verklaarde Kees van Hardeveld, technisch directeur bij de KNZB.

''Mauro is een uitstekende coach en ook vanuit de speelstersgroep kwam het verzoek om met hem door te gaan.''

Onder vuur

De equipe wilde zich in januari tijdens het EK in eigen land rechtstreeks plaatsen voor de Spelen, maar in Eindhoven eindigde Oranje op de laagste positie bij een Europese titelstrijd ooit: zesde.

Na afloop vertelde Van Hardeveld dat het functioneren van Maugeri zou worden geëvalueerd. Toen de ploeg zich in april bij het olympisch kwalificatietoernooi niet wist te plaatsen voor 'Londen', kwam de Italiaan nog meer onder vuur te liggen.

Na een grondige analyse mag de Italiaan zijn werkzaamheden toch voortzetten.

Rio 2016

De waterpolosters zijn dus aan hun route begonnen die uiteindelijk naar de Spelen van 2016 moet leiden. Maugeri werkt voorlopig met een groep van achttien vrouwen, zo maakten de speelsters op hun eigen Facebookpagina bekend.

Opvallende afwezige is Nienke Vermeer. De topschutter van Polar Bears moet binnenkort aan haar schouder worden geopereerd en is naar verwachting een jaar uit de roulatie.

Toch is dat volgens haar niet de reden dat ze geen deel uitmaakt van de selectie. ''Ik heb van de bondscoach te horen gekregen dat hij verder wil verjongen en dat hij mij te oud vindt'', zegt Vermeer tegen waterpolo.nl.

Volgens technisch directeur Van Hardeveld ligt de zaak iets genuanceerder. De speelster zou op de midvoorpositie internationaal onvoldoende indruk hebben kunnen maken en daarom kiest de bondscoach ervoor om een jong talent op te leiden. ''Het is dus eerder vernieuwen dan verjongen'', zegt Van Hardeveld.

Ook Simone Koot (gestopt), Anne Heinis (gestopt) en Linda Westera ontbreken.