HOOFDDORP - Frank Rijkaard wordt zondag 30 september vijftig jaar. NUsport brengt de carrière van de voormalige topvoetballer en huidige bondscoach van Saudi-Arabië in beeld.

Franklin Edmundo Rijkaard werd geboren in Amsterdam. Hij begon met voetballen in clubverband bij SC Buitenveldert, om via Blauw-Wit en DWS bij Ajax te belanden.

In 1980 liet trainer Leo Beenhakker Rijkaard in de hoofdmacht van de Amsterdamse club debuteren. Dat was het begin van een prachtige spelersloopbaan.

Die voer hem, na zeven jaar Ajax, langs Sporting Portugal, Real Zaragoza, AC Milan en opnieuw Ajax en leverde Rijkaard vele trofeeën op.

Met het Nederlands elftal werd hij in 1988 Europees kampioen, nog altijd de enige prijs die Oranje aan een groot toernooi overhield.

De trainersloopbaan van Rijkaard verloopt een stuk grilliger. Hij haalde onder meer zonder enige ervaring als hoofdtrainer met Oranje de halve finale van het EK 2000, degradeerde met Sparta Rotterdam en won met FC Barcelona de Champions League.

Intussen werkt Rijkaard al weer enige tijd als keuzeheer in het verre Saudi-Arabië en is het afwachten wat zijn volgende stap zal zijn.