HOOFDDORP - De NFL Referees Association (NFLRA) en de NFL zijn een nieuwe deal overeengekomen waardoor de zogeheten lock-out van de scheidsrechters per direct beëindigd is. 

Hierdoor fluiten reguliere scheidsrechters donderdagavond al in de wedstrijd tussen Cleveland Browns en Baltimore Ravens.

De NFLRA en de NFL hebben de afgelopen twee dagen lang om de tafel gezeten om een deal te maken en kwamen woensdagavond tot een principeakkoord. De scheidsrechters zelf stemmen komend weekend over de deal, maar de verwachting is dat zij niet in de weg zullen liggen.

Het grootste breekpunt was het salaris van de scheidsrechters. Dat zal stijgen van de 149.000 dollar van vorig seizoen naar 173.000 dollar in 2013 en 205.000 dollar in 2019. Ook over de pensioenen zijn de partijen tot een akkoord gekomen.

Tijdens de eerste drie weken van dit seizoen en de oefenwedstrijden voorafgaand aan dit seizoen floten scheidsrechters uit lagere competities de wedstrijden in de NFL.

Kritiek

Deze 'replacement referees' kregen de afgelopen weken veel commentaar. Zo zouden zij de snelheid van het spel niet aan kunnen, geen vrede kunnen bewaren op het veld en wedstrijden onnodig lang rekken, omdat hun fouten gecorrigeerd moesten worden door de beelden.

Afgelopen maandag bereikte de kritiek het hoogtepunt, toen Seattle Seahawks in de laatste seconde van de wedstrijd door een cruciale fout van de scheidsrechters zijn wedstrijd tegen Green Bay Packers won. Dit was de eerste keer dat de vervangende scheidsrechters aantoonbaar het resultaat van een wedstrijd negatief hadden beïnvloed.

Lees alles over de Amerikaanse sporten op SportAmerika.nl