HOOFDDORP - Europa tegen Amerika. Tiger Woods versus Rory McIlroy. Vrijdag begint de Ryder Cup op de Medinah Cuntry Club in Illinois, VS. NUsport ging op zoek naar het Ryder Cup-gevoel van Nederlands beste golfer van het moment, Joost Luiten (26). 

Door Laurens Gooijer

“De Ryder Cup is in mijn ogen een uniek evenement en het summum in de golfsport. Het is een uniek toernooi dat in mijn ogen puur draait om prestige. Het geld is allemaal leuk en aardig, maar ik ben golfer geworden omdat ik van het spelletje houd en prestaties wil neerzetten", zegt Luiten deze week in het magazine van NUsport.

Nog nooit nam een Nederlander deel aan het evenement. Luiten hoopt de eerste te zijn. “Ik zat er de afgelopen jaar redelijk dichtbij, maar ik heb niet constant genoeg gepresteerd. Ik moet nog stappen maken, maar ik denk dat ik er in 2014 klaar voor ben.”

In Nederland

Daan Slooter, sinds 2004 toernooidirecteur van het KLM Open, ziet het in de komende twintig jaar niet gebeuren dat de Ryder Cup in Nederland wordt afgewerkt.

“Tot 2018 ligt namelijk al vast waar de Cup wordt gehouden en in de jaren erna denk ik dat Zweden en Italië in de mix zitten. Zolang er geen Nederlanders geselecteerd worden, denk ik dat de Ryder Cup in Nederland sowieso niet aan de orde is. Al denk ik dat het in de toekomst zeker mogelijk is.”

Het volledige verhaal over de Ryder Cup, waarin ook Robert-Jan Derksen en Rolf Muntz aan het woord komen, staat in het nieuwe magazine van NUsport. Het nummer ligt momenteel in de winkels en is zowel online als op de iPad bestelbaar.