Eerst veegde Robin van Persie hem onderuit. Daarna Rafael van der Vaart. Wesley Sneijder had het even vijf minuten zwaar te verduren op de eerste training op weg naar het WK 2014, de eerste ook onder bondscoach Louis van Gaal. 

Door Bart Vlietstra

Een oude afrekening? Ik denk het niet, maar het zou ook zomaar kunnen. Sneijder werd verdacht van lekken naar de pers door zijn collega’s. Zoals bijna alle vooraanstaande internationals één of meerdere keren in het beklaagdenbankje belandden in de nasleep van het EK 2012.

Probleem voor ons waarheidsvinders: dat EK lijkt door de oudere internationals naar buiten toe omgedoopt te zijn tot het NEEKA. Er wordt in het openbaar niet meer gesproken over wat er in Polen en Oekraïne is gebeurd.

Beerput

Slechts het schoonvegen van de eigen straat gevolgd door een ‘we moeten vooruit kijken’ kwam er over hun lippen toen ze maandag voor het eerst weer bijeenkwamen. Het is de vraag of er nog iemand publiekelijk de beerput opengooit.

Daar is weinig voor nodig. Een paar maanden na het EK 2008 stelde Sneijder vast dat er ‘betere afspraken moeten worden gemaakt over wie de vrije trappen neemt’. Tijdens de laatste wedstrijd tegen Rusland had Van Persie een vrije trap van ‘m afgesnoept. Van Persie reageerde furieus. Sneijder was degene die zich asociaal had opgesteld. Die had bijvoorbeeld als eerste het hotel verlaten.

Tussen de twee meestgetalenteerde internationals heeft het nooit bijzonder goed geklikt naast het veld. Hun opvattingen, levensstijlen en vriendengroepen zijn te verschillend. Tijdens de voorbereiding op het laatste EK leek de symbiose toch te groeien.

Van Persie was de eerste spits, Sneijder de eerste regisseur, maar beiden vreesden nog voor hun plek. Ze hadden elkaar nodig en vonden elkaar tijdens de oefenwedstrijden veelvuldig. Het geknuffel na weer een geslaagde combinatie oogde even enthousiast als oprecht.

Irritaties

Tijdens de eerste poulewedstrijd tegen Denemarken slaagde Van Persie er niet in een paar magnifieke assists van Sneijder te verzilveren. Het chagrijn bij de spits nam toe toen Sneijder na afloop vertelde waar het probleem lag: bij het afmaken.

Opgesloten in een luxe hotel groeiden de irritaties. Van Persie sprak niet met de pers en zonderde zich soms af met zijn vrienden en dat vond Sneijder stom. Sneijder was erg openhartig tegen de pers en leefde niet voor duizend procent voor zijn sport en dat vond Van Persie stom.

Het gaat echt niet alleen om deze twee haantjes, er waren veel meer irritaties. Gevoed door diezelfde waarheidsvinders die allerlei tot wildwestverhalen opgeblazen incidenten naar buiten brachten. Dat is de hele zomer blijven sluimeren en masseer je echt niet in één praatsessie weg.

Hoewel Van Gaal inmiddels op de hoogte moet zijn van alle strubbelingen in Oost-Europa durft hij te kiezen. Sneijder is zijn nieuwe aanvoerder en diens kameraden Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga krijgen ook een basisplaats. Van Persie begint net als zijn vriend Ibrahim Afellay op de bank, terwijl derde musketier Khalid Boulahrouz niet eens opgeroepen werd.

Dat is dapper. Het houdt ook in dat succes noodzakelijk is om de gepasseerde troep koest te houden. Daarvoor zijn de ego’s van dit gezelschap simpelweg te groot. En is er door de jaren heen te veel gebeurd.