LONDEN - Meer dan honderdduizend Nederlanders bezochten de voorbije twee weken bij de Olympische Spelen in Londen het Holland Heineken House. Dat zei communicatiemanager Norbert Cappetti zondag.

''Dit was het grootste project dat we in twintig jaar hebben gedaan'', aldus Cappetti, die vooraf, door de kleine reisafstand tussen Nederland en Londen, de grote toestroom van Oranjefans als grootste zorg had.

''Gelukkig is alles prima verlopen, er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Nu gaan we terug naar de oorspronkelijke basis.''

Het eerste Holland Heineken House werd opgebouwd tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona. De bedoeling was om een plek te creëren waar sporters hun families konden ontmoeten.

Het concept is de jaren daarna steeds verder uitgebouwd, met Londen als grootste uitschieter. Het immense Alexandra Palace was bijna elke avond met 6000 bezoekers uitverkocht.

Uniek karakter

''Onze insteek was dat het allemaal niet ten koste mocht gaan van het unieke karakter. Dat is volgens mij gelukt'', aldus Cappetti. ''We hadden hier ook wel een stadion kunnen afhuren, maar dat vonden we te groot.''

Bij voorgaande Spelen kon iedereen naar binnen bij het HHH, maar gezien de drukte wilden de organisatoren er dit keer voor zorgen dat in ieder geval de mensen met een olympisch ticket voor een sportwedstrijd binnen zouden komen.

De samenwerking met de Britten verliep volgens Cappetti uitstekend. ''Ik ben blij dat we in een evenementenlocatie zaten. Ze hebben hier een enorm ervaren team. En de mensen zijn enthousiast en aardig. Er zijn best veel gelijkenissen tussen Britten en Nederlanders, dat scheelt ook bij het aangaan van zo'n project.''

Sotsji

Over anderhalf jaar zijn de Winterspelen in het Russische Sotsji. Cappetti: ''Dat wordt een uitdaging. Er is daar nog heel veel niet af.''

De eerste verkennende bezoeken zijn al gebracht, net als aan Rio de Janeiro, waar in 2016 de volgende Zomerspelen worden georganiseerd. ''Zuid-Amerika, daar zijn we nog niet eerder geweest. Dat wordt een volgende uitdaging'', kijkt Cappetti al vooruit.