LONDEN - Michael Phelps heeft zijn eerste individuele gouden plak binnen op de Spelen. Hij won de 200 meter wisselslag en bleef zijn grote rivaal Ryan Lochte voor.

Door Jasper Boks

Phelps verstigde ook weer eens een record. Hij is de eerste mannelijke zwemmer die drie keer op rij olympisch kampioen is geworden op hetzelfde zwemnummer.

“Ik ben blij met goud,” zei Phelps na afloop. De druk op hem was groot. In Londen werd hij eerder op de 400 wissel (hij werd vierde) en de 200 vlinder (zilver) geklopt. Er werd al gefluisterd dat hij een Spelen te lang was doorgegaan. Er was wel goud, maar dat was op de 4x200 meter vrij estafette.

“Ik kwam een paar keer net te kort. Ik wist dat Ryan net ervoor de finale op de 200 meter rugslag had gezwommen, maar toch wist ik dat ik het zwaar zou krijgen tegen hem.”

Phelps nam revanche voor de 400 wissel. Dat nummer won zijn grote rivaal Lochte, Phelps werd slechts vierde. Op de 200 wissel leidde Phelps van begin tot eind. Hij zat zelfs nog even onder het wereldrecord van 1.54,00 (Lochte).

“Tot 25 meter voor het einde zat ik er onder, hoorde ik. Een beetje frustrerend dat het net niet is gelukt. Maar om drie keer goud te winnen op hetzelfde nummer is ook speciaal.''

Groots zwemmer

Phelps won in 1.54,27. Lochte pakte zilver in 1.54,90. Het was niet de dag van Lochte. Tien minuten eerder werd hij geklopt op de 200 meter rugslag, het nummer waarop hij in Beijing goud won en wereldkampioen is. Het was slecht brons, landgenoot Tyler Clary won. Daarna volgde dus de tweede Battle met Phelps en de allerlaatste ooit, aangezien zijn rivaal stopt na de Spelen.

Lochte: “Ik heb verloren van Michael Phelps, een van de grootste zwemmers ooit. Hij is mijn zwaarste tegenstander, geweldig om het tegen hem op te nemen. Leuk. Het was een geweldige rivaliteit en het was geweldig voor het zwemmen.”

Lochte: “Dit was misschien wel de zwaarste dubbel ooit op een olympisch podium. Om het eerst tegen de wereldtop op te nemen op de rugslag en niet lang erna de wisselslag te zwemmen was zwaar, maar daar heb ik voor getraind de afgelopen vier jaar. Ik wist dat ik die dubbel kon zwemmen.''

''Natuurlijk wil ik winnen als ik op het startblok stap, ik had ook verwacht dat ik de 200 rug zou winnen. Het lukte niet, maar ik ben niet heel erg teleurgesteld. Ik ga sowieso naar huis met vijf olympische plakken, daar ben ik trots op.”

Geen spijt

Vooraf riep hij dat ‘zijn tijd’ was. Lochte heeft vooralsnog twee maal goud, twee keer zilver en brons. Hij heeft nog de 100 rug en de 4x100 wissel estafette te gaan. Maar het wordt niet zo’n succesvol toernooi als de WK van vorig jaar, toen hij vijf keer goud en een keer brons won.

Hij heeft geen spijt van zijn opmerking. “Ik moet naar elke Spelen gaan met de instelling dat het mijn tijd is. Als ik dat niet doe, wordt het niks. Hoe ik tot nu toe naar mijn prestaties kijk? Een beetje boven gemiddeld.”

Voor de 27-jarige Phelps was het zijn zestiende gouden olympische plak en zijn twintigste in totaal. Hij werd eerder dit toernooi al de meest gedecoreerde olympier ooit. Phelps kan er nog twee plakken bij winnen. Een op de estafette en een op de 100 vlinder.

Verjaardag

Voor Lochte staat op de Spelen in totaal op vijf keer goud, drie keer zilver en driemaal brons. Ook hij kan nog twee plakken winnen. Maar eerst viert hij morgen, 3 augustus, zijn 28 ste verjaardag.

“Dit is de eerste keer in jaren dat ik niet hoef te zwemmen op mijn verjaardag. Ik ga niks doen, alleen een beetje met mijn familie optrekken.”