LONDEN - Haar droom is uitgekomen. Ranomi Kromowidjojo is olympisch kampioen op het koninginnennummer, de 100 meter vrije slag. Ze tikte aan in 53,00 en was ruimschoots sneller dan de rest. "Dit was niet de perfecte race, maar goed genoeg om te winnen."

Door Jasper Boks

"Het was geen perfecte race, maar eerste is eerste en goud is goud. Dit geeft een goed gevoel", aldus de 21-jarige zwemster. "Olympisch kampioen; dat is waar ik heel vaak 'nee' voor heb gezegd en heel diep voor ben gegaan de laatste jaren. Ik krijg nu een beetje voldoening."

"Ik ben ook opgelucht dat ik het heb waargemaakt. Vanuit Nederland vernam ik via Twitter dat deze gouden plak vooraf al behoorlijk zeker was. Maar ik moest het eerst nog maar doen. Ik wist dat ik me sterk zou voelen, maar wist niet wat anderen zouden doen."

Kromowidjojo was dit seizoen oppermachtig op de 100 vrij. In Eindhoven zwom ze in april 52,75, de snelste tijd ooit gezwommen in een pak zonder drijfvermogen. Ze ging ook ruimschoots als snelste naar de finale, met een tijd van 53,05.

In de finale lag ze na vijftig meter vierde in 25,76. De Wit-Russische Aliaksandra Herasimenia, vorig jaar wereldkampioen geworden op de 100 vrij in Shanghai, lag eerste en was liefst 0,54 sneller. De laatste 25 meter stelde Kromowidjojo orde op zaken. Ze tikte aan in 53,00 en was 0,38 sneller dan Herasimenia.

Zaterdag feest

"Dat ik als vierde keerde, maakt me niet zoveel uit. Ik tikte als eerste aan en daar gaat het om. Ik heb ook niet naar anderen gekeken tijdens de race, heb alleen op mijn eigen zwemmen gelet. Mensen die voor de tv zaten, waren denk ik veel zenuwachtiger dan ik."

"Het voelde ook niet anders omdat dit de olympische finale was. Ik heb al eerder finales gezwommen. Het is wel anders dan met de estafette. Nu stond ik daar alleen. Maar in mijn eentje is net zo leuk!"

Na het aantikken reageerde Kromowidjojo koeltjes, van overdreven blijdschap was niets te merken. "Ik reageerde misschien wat ingetogen, het moet nog even tot me doordringen. Dat komt nog wel."

"Dit is waar ik als kind van heb gedroomd. Ha, half Nederland viert feest hoop ik. Natuurlijk ben ik blij, ik heb een voldaan gevoel. Maar ik ben ook nog niet klaar, die 50 vrij wil ik ook goed doen. Nu herstellen en na zaterdag komt er wel feest."

50 meter vrij

Na goud en zilver met de 4x100 vrij estafette is dit de derde olympische plak voor haar. En het is nog niet voorbij. Vrijdagochtend staan de series op de 50 meter vrije slag op het programma, ook op dat nummer heeft ze dit jaar de snelste tijd gezwommen.

"Nu de ceremonie, de gouden medaille ophalen, vervolgens uitzwemmen, dan eten, slapen en dan begint het hele riedeltje opnieuw. Ik zal morgenochtend niet helemaal voluit zwemmen, maar op de 50 vrij kun je je niet sparen. Dat is toch anders dan de 100 vrij."