LONDEN – Henk Grol verloor volgens bondscoach Maarten Arens vooral van zichzelf. Daarom werd het brons en niet het gehoopte goud. “Hij is mentaal door het ijs gezakt.”

Door Rypke Bakker

“Henk was zo gespannen,” zegt Arens. “Daardoor judode hij slecht vanochtend, en ik snap wel waarom. Henk heeft door de blessures een hele slechte voorbereiding gehad. Alles zat tegen. Dat heeft hem mentaal geknakt.”

“En dat terwijl de druk bleef wel enorm hoog bleef. Die legt hij zichzelf ook op. Hij durft uit te spreken dat hij goud wil winnen. Vind ik alleen maar mooi. Maar door de slechte voorbereiding is hij aan zichzelf gaan twijfelen.''

Grol verloor in de kwartfinale van de Duitser Dimitri Peters, waardoor goud niet meer mogelijk was. Brons, via de herkansing werd het hoogst haalbare. Het duurde even voordat Grol zich daartoe kon zetten.

Dex Elmont

“Hij verloor van Peters door de spanning. Hij verloor dus van zichzelf, niet van zijn tegenstander. Daarna lag hij als een dode vogel op de mat. Hij wilde niet meer, was er helemaal klaar mee. Met de dokter en de fysio hebben we op hem ingepraat. Dex Elmont heeft nog geholpen.”

“We zeiden dat brons toch een olympische medaille was, dat hij het moest gaan doen. Brons is ook heel mooi, zoveel judoka’s kunnen er niet zeggen dat ze twee olympische medailles hebben.”

Grol kon zich uiteindelijk toch oprichten en won zijn twee partijen in de herkansing. Na de eerste overwinning kwam de ontlading.

Respect

“Ik kan het nog, dat was het enige dat hij dacht na die partij. Hij moest bijna huilen. Die winst was nodig om zich te herpakken. Ongelooflijk goed wat hij toen liet zien en ook in de partij erna. Daar heb ik heel veel respect voor.”

“Ik ben uiteindelijk ook heel blij met deze bronzen medaille, zijn tweede al. Maar over vier jaar gaan we voor een andere kleur.''