LONDEN - Juan Martin Del Portro kwalificeerde zich donderdag ten koste van de Japanner Keu Nishikori voor de halve finales van het olympisch tennistoernooi (6-4, 7-6 (4)). De Argentijn zegt de druk van het hele land op zijn schouders te voelen.

"Argentinië wacht nog op de eerste medaille", lichtte hij na afloop toe. "Het hele land juicht nu voor mij. Langs deze weg wil ik hun daarvoor bedanken."

Del Potro zegt verder dolgelukkig te zijn met het bereiken van de halve finales bij zijn eerste Olympische Spelen. "Het is overweldigend. Ik kan dit moment met geen woorden beschrijven. Het was een geweldige partij."

Volgens Nishikori waren de omstandigheden zwaar. "Voor ons allebei. Het waaide gewoon erg hard. Dat had invloed op mijn service. Mijn eerste opslag liep niet goed, terwijl Del Potro juist sterk speelde. Hij was heel stabiel vanaf de baseline."

De Japanner wil zijn nederlaag niet verantwoorden aan de hand van zijn lange derde ronde-partij woensdag. "Het speelde wel mee, maar het is geen excuus. Het was wel zwaar, een partij van drie uur. Maar fysiek was ik vandaag gewoon in orde."

Del Potro speelt in de halve finale tegen Roger Federer. De andere halve eindstrijd gaat tussen Novak Djokovic en de grote Britse favoriet Andy Murray.