LONDEN - Er werd haar weinig kans gegeven op een goed resultaat, omdat ze moest beginnen tegen de vice-wereldkampioen Akari Ogata. Maar Marhinde Verkerk versloeg de Japanse en werd vijfde.

Door Rypke Bakker

"Ik had een plan voor de Spelen, wist wat ik wilde gaan doen. Maar toen de loting was geweest, keek ik alleen maar naar die partij tegen Ogata", zei Verkerk.

"Ik had al eerder tegen haar gestaan, nooit gewonnen, maar iedere keer was het wel een partij die ik voor mijn gevoel had kunnen winnen. Nu lukte het wel en daar ben ik heel tevreden mee."

Publiekslieveling

Verkerk verloor vervolgens in de kwartfinale van de Britse publiekslieveling Gemma Gibbons, die uiteindelijk zilver won. In de herkansing knokte ze zich terug tot de strijd om het brons. Daarin verloor ze van de Braziliaanse Mayra Aguiar.

"Dat was een terechte nederlaag. Aguiar is gewoon een hele goede judoka. Ze kan zo snel schakelen als ik anders beweeg. Dit seizoen heeft ze ook bijna alles gewonnen wat er te winnen valt. De terechte winnaar, meer kan ik er niet van maken."

Piek

De 26-jarige Verkerk, die uitkomt in de klasse tot 78 kilogram, werd in 2009 wereldkampioen in Rotterdam. Maar daarna viel ze ver terug. "Ik denk dat dit nu vooral een hele goede ervaring is geweest. En ik ben blij dat ik weer voor de volle honderd procent heb staan judoën, alles gegeven wat ik had."

"Ik heb hier de piek van mijn seizoen gemaakt, kon me focussen. En ja, vijfde is inderdaad net niets. Maar ik denk wel dat dat vandaag voor mij het maximaal haalbare was."