LONDEN - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun derde pouleduel gewonnen. In een herhaling van de olympische finale van Peking was Oranje opnieuw te sterk. Vier jaar terug werd het 2-0, nu 1-0. 

Maartje Goderie, die in de olympische eindstrijd van 2008 ook al scoorde tegen de Chinezen, maakte in de tiende minuut de enige goal.

“We hadden veel kansen, maar waren niet scherp genoeg in de cirkel", aldus Ellen Hoog. “We speelden goed, maar sommigen hielden de bal te lang vast."

"China is heel sterk in de cirkel, speelt heel verdedigend, daarom probeerden we de bal tegen de voeten van de Chinezen te spelen in de cirkel, om meer strafcorners te versieren.”

Suïcidelopers

Goderie was lovend over de Chinese defensie. “We kregen veel kansen, ook uit strafcorners. Negen punten na drie wedstrijden, dat geeft een goed gevoel.”

De tactiek van de Chinese speelsters om zich voor de bal te werpen bij strafcorners verbaasde Naomi van As.

“Ik snap die suïcidelopers niet. Straks breken ze iets. Zij verdedigden weliswaar sterk, maar wij hadden ook pech in de afronding.”

Van As vindt dat Oranje wel wat efficiënter mag omspringen met de kansen. “Het gaat elke wedstrijd beter, maar op dat vlak kunnen we progressie boeken.”

Nederland is nog ongeslagen in Londen, won eerder met 3-0 van België en met 3-2 van Japan. In de vierde poulewedstrijd is Zuid-Korea de tegenstander van de regerend olympisch kampioen.

Bij winst zaterdag is de ploeg van bondscoach Max Caldas verzekerd van de halve finales.