ETON - Tim Heijbrock en zijn ploeggenoten Roeland Lievens, Tycho Muda en Vincent Muda hadden zich veel van hun eerste olympische finale voorgesteld.

De Nederlandse lichte vier-zonder kon donderdag in de eindstrijd, verrassend gewonnen door Zuid-Afrika, echter geen rol van betekenis spelen.

De flinke zijwind op buitenbaan 1 bleek voor het ambitieuze kwartet een te grote hindernis: zesde en laatste.

''Verdorie, dat hebben wij weer'', mokte Heijbrock. ''Je weet dat zoiets kan gebeuren. Roeien is niet voor niets een buitensport. Maar graag niet op de Olympische Spelen! Die zijn eens in de vier jaar. Dat maakt het wel heel erg bitter. We hadden geen schijn van kans.''

Geen eer

Heijbrock, die komend jaar zijn studie voorrang gaat geven, benadrukte dat hij de wind niet als excuus wilde aanvoeren voor de teleurstellende klassering.

''Maar we hadden ook baan 6 kunnen krijgen aan de andere kant. Daar was het een stuk rustiger. Dan had ik het nog wel eens willen zien. We hadden vooraf zeker een medaille in gedachten. Maar in baan 1 was er geen eer te behalen."

"Jammer dat je in het roeien niet kunt protesteren. Ze hadden de start kunnen uitstellen of de banen kunnen verleggen. Nu hebben we feitelijk geen eerlijke kans gehad.''