LONDEN - ''De hele morgen heb ik het droog gehouden, maar nu komt het los'', vertelde Anky van Grunsven donderdag na haar optreden in de Grand Prix bij de Olympische Spelen.

De gelauwerde dressuuramazone, bezig aan haar zevende Spelen, had een hectische nacht en ochtend beleefd nadat haar partner, bondscoach Sjef Janssen, ziek was geworden.

''Het ging helemaal niet goed vanochtend. Ik was niet in paniek maar er moest wel iets geregeld worden.''

Pas nadat NOC*NSF-teamarts Cees-Rein van den Hoogenband, een goede bekende van het koppel, was gearriveerd, vertrok Van Grunsven naar het Greenwich Park.

''Ik wilde niet rijden met het idee: gaat het wel goed met Sjef?'' Janssen onderging eind vorig jaar een hypofyse-operatie en moet zijn gezondheid in acht nemen.

Op safe

Van Grunsven werd na haar rondgang opgevangen door Van den Hoogenband die haar geruststelde. Over haar optreden (73,480 procent) was ze tevreden.

''Die score had misschien iets hoger mogen zijn. Ik heb wel voor een deel op safe gereden. Sommige onderdelen hadden wat spectaculairder gekund, maar er komt nog een Grand Prix Special.''

In het NUsport-magazine van deze week, dat ook online bestelbaar en op de iPad verkrijgbaar is, valt een openhartig interview met Janssen te lezen.

De bondscoach spreekt daarin openhartig over zijn ziekte en de zware weg van het herstel.