ETON DORNEY - Voor Nienke Kingma zit het erop. De dertigjarige roeister zat in de olympische finale hoogstwaarschijnlijk voor het laatst in de acht. Op de roeibaan van Eton Dorney pakte ze achter de Verenigde Staten en Canada het brons. 

Door Anne Joldersma

"Ik denk wel dat dit het was", zei Kingma met een hele grote lach na afloop van de bronzen race. "Ik ga het hierna lekker rustig aan doen. Met brons afscheid nemen is echt fantastisch. We wisten dat het mogelijk was en we doen het gewoon."

De negen dames in de boot vierden meteen na de finish al feest en vielen elkaar op het vlonder in de armen. "Het is ongelooflijk gaaf dat we zo'n goede race hebben gevaren", vervolgde Kingma. "Hoewel de hele race langs me heen is gegaan."

"We wisten dat we bij de beste drie zaten en dat we volop streden om het zilver. Ik heb mijn ogen dicht gedaan en ben gewoon gegaan. Ik wilde echt geen energie overhouden. Echt alles geven."

Mooie afsluiting

Van tevoren wisten de dames al dat het moeilijk zou worden Amerika, dat al sinds de olympische finale van Peking ongeslagen is, te verslaan. "Toch denk ik dat we ze hadden kunnen pakken", voegde stuurvrouw Anne Schellekens toe.

"Amerika is gewoon echt goed. We hebben het maximale eruit gehaald. We wisten dat als we zouden blijven gaan, we in ieder geval brons hadden. Het is ook wel mooi. Toen ik na Peking de boot instapte, begonnen we met brons op het WK. Het is mooi dat traject nu weer met brons af te sluiten."

Kingma stelt in haar laatste race vooral trots te zijn op de getoonde mentaliteit. "We dachten dat het spannend zou worden met de Roemenen, maar blijkbaar hebben we ze in de herkansing een behoorlijke mentale klap uitgedeeld."

Het brons van de vrouwen acht is de eerste Nederlandse roeimedaille op deze Zomerspelen.

Eerder greep zowel de mannen acht als de lichte mannen vier mis. Zaterdag roeit de mannen vier zonder de olympische finale.