ETON DORNEY - De Nederlandse lichte mannen vier is er donderdag niet in geslaagd een medaille te veroveren op de roeibaan van Eton Dorney. Vanuit de start keken de gebroeders Vincent en Tycho Mudo, Roeland Lievens en Timothee Heijbrock al tegen een achterstand aan. 

Het Nederlandse viertal kwam daarna niet meer in de buurt van de kop van het veld en eindigde op meer dan een bootlengte afstand als zesde.

Het goud ging in een spannende finale naar Zuid-Afrika, dat in de laatste meters Denemarken inhaalde. Ook de Britten passeerden de Denen nog die genoegen moesten nemen met het brons.

Een medaille voor Nederland lag ook niet helemaal in de lijn der verwachting. De Nederlandse boot was de enige ploeg in de olympische finale die dit seizoen bij een wereldbekerwedstrijd nog niet op het podium heeft gestaan.

Woensdag greep de mannen acht ook al naast een medaille. In de ochtendsessie wist de mannen vier zonder als vierde Nederlandse boot een finaleplaats af te dwingen. Die staat zaterdag op het programma.