LONDEN - Het laat zich raden welk nieuws donderdagochtend de voorpagina's van de Britse kranten domineert, daags nadat het land eindelijk van de hatelijke gouden nul af is.

Door Anne Joldersma

Kwaliteitskrant The Guardian verwoordt het Britse gevoel misschien wel het best. 'Phew' is het enige wat er bij de foto te lezen is.

'At last a golden day for Britain', vult The Independent aan. Daaronder een grote foto van Bradley Wiggins, of Wiggold volgens The Sun.

Bij de tabloid was de inspiratie na de medaillerijke dag kennelijk uitgeput. Verder dan 'Gooooooooooooold' kwamen de koppenmakers niet. Daarbij een foto van Wiggins op zijn gouden troon terwijl hij het vredesteken maakt.

The Sun wint overigens wel de strijd om de beste kop op de middenpagina's met 'The 'Burn' Supremacy'. Daarmee verwijst het boulevardblad naar de gouden Wiggins-bakkebaarden die woensdag op de voorpagina stonden en uitgeknipt konden worden om te helpen Bradley naar het goud te krijgen.

De mooiste voorpagina is zoals gewoonlijk voor The Times. De krant maakt een extra omvouw met twee gigantische foto's. De voorkant toont Wiggins met in het goud: Mod Rule. Ook de mooiste foto is in die krant te zien. De binnenkant van de uitvouw toont de achterkant van Wiggins. "Dit is wat zijn tegenstanders zien", aldus de krant.

'Britains gold rush finally got underway', is het eerste wat de krant schrijft. Commentator Simon Barnes vult aan: "de verlegen maitresse heeft eindelijk ja gezegd."

De kranten zijn eensgezind dat het een historische dag betrof, vooral door het eerste Britse goud ooit in het dames roeien van Heather Stanning en Helen Glover. "In de achtertuin van het 's land grootste publieke school en in de aanwezigheid van prins William en prins Harry, de beroemdste schoolgangers van Eton, deden zij het land ontploffen", schrijft The Times.

The Guardian focust zich primair op de 'golf van opluchting en euforie' die woensdagmiddag door het land ging. De zilveren en de twee bronzen medailles die daar bij kwamen, zijn een mooie bonus. De krant laat de Britse chef de mission Andy Hunter op de voorpagina aan het woord: "Team GB ligt nu op volle snelheid." "Winnen werkt aanstekelijk", vult Lord Seb Coe aan.

The Independent steekt het vuurtje op de opiniepagina flink aan door Wiggins flink in de schijnwerpers te zetten. 'Our greatest-ever Olympian? Wiggins is even bigger than that', is de kop.

Zijn prestaties heeft het Britse sportlandschap blijvend veranderd volgens de krant. "In zes maanden tijd is Wiggins getransformeerd van de grootste vis in de relatief kleine vijver van het wielrennen, naar een figuur die een vaste plek in het nationale bewustzijn heeft veroverd. Hij geniet momenteel beroemdheid op een bijna Beckhamesque niveau", beweert Simon O'Hagan.

Het is niet enkel goed nieuws in de Britse pers. Het badmintonschandaal zorgt voor een flinke smet op de Spelen van Londen. 'The great shuttlecock-up', kopt The Independent. 'Badminton pairs go home in disgrace', aldus The Times. 'Organisors apologise after shuttling out contestans', besluit The Guardian.

Maar diezelfde organisatoren krijgen er flink van langs in de commentaren en niet alleen omdat ze weigeren de toeschouwers hun geld terug te geven. "De organisatie had nooit de knock-out toernooiladder van voorgaande Spelen moeten vervangen door een groepsfase waarin een nederlaag gunstiger is dan een overwinning. Het is onvergeeflijk dat het publiek daardoor naar een stel oplichters heeft moeten kijken", schrijft Gail Emms van The Independent.

Van The Sun is altijd een mooie afsluiter met glimlach te verwachten. Het staat uitgebreid stil bij het geblunder van Londen burgemeester Boris Johnson, die een pr-stunt hopeloos mis zag gaan woensdag.

De burgemeester bleef halverwege een kabel baan hangen en moest naar de kant getrokken worden. 'No Go Bo Jo', kopt de boulevardkrant die Johnson vooral in de inzet op de hak neemt. De burgemeester wordt in bekende beelden gephotoshopt, zoals de scene waarin Tom Cruise aan een touw een computerinbraak pleegt in de film Mission Impossible en natuurlijk als 'Mayory Poppins' in de openingsceremonie van de Spelen.