SEOUL - De Zuid-Koreaanse kranten en internetmedia hebben donderdag de in opspraak geraakte badmintonsters aan de schandpaal genageld.

De duo's Jung Kyung-eun/Kim Ha-na en Ha Jung-eun/Kim Min-jung moesten in gezelschap van een Chinees (foto) en Indonesisch koppel de Spelen verlaten omdat ze de laatste groepswedstrijd weggaven ten einde in de knock-outfase gemakkelijkere tegenstanders te krijgen. 'Vaderland in verlegenheid', was een van de koppen.

,,De Zuid-Koreaanse badmintonsters hebben de olympische gedachte te schande gemaakt en ons land in grote verlegenheid gebracht'', schrijft het dagblad JoongAng Ilbo.

De Hankook Ilbo spreekt van ,,een groteske vertoning'' en ervaart het als uiterst pijnlijk dat de trainers nog excuses aandragen ook voor het onacceptabele gedrag van hun pupillen terwijl op een schandalige manier ,,de sport te kijk is gezet''.

De krant Dong-A Ilbo wijst ook met een beschuldigende vinger naar de Chinese speelsters, die deze mallemolen in gang hadden gezet. De Koreaanse internetscribenten willen van verzachtende omstandigheden niets weten.

,,Het geeft geen pas de Chinese badmintonsters de schuld te geven. Het is nog erger om kritiek te leveren terwijl je nota bene precies hetzelfde hebt gedaan. Wat slecht is, blijft slecht'', stelt Linkinpart op de portal Daum.net.

Collega Daeryukuikkum veroordeelt niet alleen de speelsters, maar ook hun trainers en de officials van de nationale badmintonbond. Shin Hyung-Dong is het daarmee hartgrondig eens.

,,Hier is een stinkbom gegooid naar de sport en de Olympische Spelen. Ze verdienen het nooit meer te spelen. Ze moeten allemaal, trainers incluis, voor tien jaar worden geschorst.''

Een van de Chinese gediskwalificeerden, Yu Yang, hield de eer donderdag aan zichzelf en verklaarde haar succesvolle carrière voor beëindigd.