NUsport spreekt elke dag een voormalig olympiër. Vandaag Mark Huizinga, oud-judoka en winnaar van olympisch goud bij de Spelen van 2000 en olympisch brons in 1996 en 2004. 

Brons voor Edith Bosch. Eindelijk een judomedaille.
“Ja, dat is toch wel mooi. Ik zat op de tribune en ze stond als een huis. Eigenlijk onbegrijpelijk dat ze de finale niet haalde. Ze kon zichzelf wel voor haar kop slaan na het gevecht met die Duitse. Maar goed, op het moment dat ze de herkansingen in ging, wilde ze graag nog even aan de wereld laten zien dat ze sterker was.”

Had de judoploeg een succesje even nodig?
“Zeker. We hadden nog geen medaille, dus dat viel een beetje tegen. Nu willen we er toch met meer dan één naar huis.”

En daar gaat Henk Grol vandaag voor zorgen.
“Daar verwachten we wel heel veel van. Het gaat in ieder geval spektakel opleveren. Henk is iemand die misschien wel alle partijen met ippon kan winnen. Maar pas op, er zijn geen garanties. Heel veel grote favorieten zijn hier al onderuit gegaan.”

Heeft Grol meer kans op goud dan Bosch had?
“Laten we het zo zeggen: Grol is de grootste hoop op goud en Bosch had de beste kans op een medaille. Bij Edith weet je bijna bij elk toernooi dat ze met een medaille terugkomt. Als het bij Henk ietsje minder is, kan het ook helemaal fout lopen. De druk op hem is groter dan ooit. Hij heeft gelukkig wel wat ervaring, maar het zal niet gemakkelijk zijn.”

En dan Marhinde Verkerk. Kan die stunten?
“Ze heeft een zware loting, moet waarschijnlijk meteen tegen de nummer twee van de wereld. Het is eigenlijk alles of niets aan het begin. Als ze daar doorheen komt, ben ik hoopvol. Maar wie weet vliegt ze er meteen uit.”