LONDEN - Chris Froome gunt zichzelf welgeteld één dag vakantie om te genieten van de Spelen in Londen. Daarna richt de Brit, derde in de olympische tijdrit en tweede in de afgelopen Tour de France, zijn vizier volledig op de Ronde van Spanje.

Door Anne Joldersma

"Ik ga naar de Vuelta", liet Froome weten, terwijl zijn net uitgereikte bronzen medaille nog om zijn nek bungelde. "Eerst loop ik een dagje door Londen en dan wordt het volle bak werken om klaar te zijn voor Spanje."

Froome zegt geen idee te hebben gehad dat hij op koers lag voor een medaille, totdat Fabian Cancellara als laatste rijder binnenkwam. "Ik had het echt niet door", bezwoer de Brit. "Ik wist ook niet wat er mogelijk zou zijn, ik heb me gewoon niet ingehouden vandaag."

"Ik was ook helemaal niet optimistisch over mijn kansen om vandaag in de medailles te eindigen. In grote rondes ben ik wel goed in de tijdritten, maar ik heb nog nooit sterk gereden in een eendaags evenement als deze."

"Dit is echt heel anders en het vlakke parcours is natuurlijk ook niet bepaald in mijn voordeel. Ik wist alleen dat het met de vorm goed zat. Dat ik het brons pak terwijl 'Wiggo' het goud ophaalt is echt fantastisch."

Geweldige dag

Froome spreekt wederom over een geweldige dag voor het Britse wielrennen. "Het is echt een fantastische tijd voor ons. Eerst één en twee in de Tour en nu ook nog eens goud en brons op de Spelen. Twee medailles is een behoorlijke prestatie. Het is ook mooi na de tegenvallende wegwedstrijd."