LONDEN - Een paar centimeter, dat was het verschil tussen de vijfde plaats van Sebastiaan Verschuren en een bronzen plak op het koningsnummer van het zwemmen: de 100 meter vrije slag.

Door Jasper Boks

"Meer had ik niet in me." De titel ging naar de Amerikaan Nathan Adrian in 47,52, die topfavoriet James Magnussen een honderste voor bleef.

Verschuren tikte aan in 47,88 en verpulverde zijn persoonlijk record, dat hij gisteren in de halve finale op 48,13 had gezet. Zijn doel was om voor het eerst onder de 48 tellen te zwemmen, wat lukte. Maar de Canadees Brent Hayden was acht honderdsten sneller en werd derde.

"Ik dacht dat ik Hayden er uit tikte, maar toch niet. Ik heb nergens wat laten liggen. Ik heb een ongelooflijk goede tijd gezwommen, maar dit is wel zuur. Ik hoor nu wel bij het selecte gezelschap dat onder de 48 seconde heeft gezwommen, daar kan ik trots op zijn."

"Maar die trots komt over een paar weken wel, nu baal ik van die acht honderdsten. Ik mis die plak op zo’n klein stukje. Dat zorgt voor een bijsmaakje, die acht honderdsten gaan de komende vier jaar flink door mijn hoofd spelen."

Reuzestappen

De 23-jarige Verschuren maakt reuzenstappen. Zes jaar terug kwam hij nog uit op de 1500 meter, nu hoort hij bij de wereldtop op de 100 vrij. "Of dit de race van mijn leven was? Nee, die komt nog en hopelijk levert die me goud op. Ik heb in een jaar tijd vier tienden van mijn persoonlijk record af gehaald. Als ik dat de komende jaren ook steeds blijf doen, dan kom ik er wel."

Hij gold, nadat hij de overstap van de lange afstand maakte, aanvankelijk als specialist op de 200 vrij. Na zijn finaleplaats bij de WK, hij werd toen achtste, kan hij dat niet langer volhouden. "Als je vijfde van de Spelen bent, kan dat niet meer, nee. Ik ben pas twee jaar echt met de 100 vrij bezig. Als ik zie waar ik nu al sta... En er zit nog rek in."

Hij liet zich niet gek maken in aanloop naar de finale. Zijn coach Martin Truijens zei hem rustig te blijven. "Ik heb de hele dag lekker muziek geluisterd, wat gegeten en een paar grappen gemaakt. Martin werd er op het laatst goed ziek van. Ik zwem nu met meer verstand dan voorheen, voer beter het vooraf bepaalde raceplan uit."

Van den Hoogenband

Verschuren ging af in 23,17 en keerde als zevende. Hij kwam terug in 24,71. Na afloop zag hij Pieter van den Hoogenband staan, de olympisch kampioen van 2000 en 2004 op de 100 vrij en nog altijd in het bezit van het Nederlands record.

In Peking zwom Van den Hoogenband 47,68, maar dat was in een pak met drijfvermogen. In Sydney 2000 zwom hij 47,84, wat tot 2008 gold als het wereldrecord. Bij die tijd komt Verschuren nu dicht in de buurt. "Pieter zei dat ik het heel goed had gedaan en dat ik met lef had gezwommen. Nee, ik heb het nergens laten liggen."

Dat Adrian goud won, was opnieuw een verrassing in het Aquatics Centre. De Australiër James Magnussen gold vooraf als topfavoriet. Hij zwom afgelopen jaar iedereen naar huis op de WK en zwom dit jaar al 47,10. Dat hij niet in topvorm was, bleek al in de estafette. Adrian was toen ook al sneller, ze waren in die race allebei startzwemmer.