LONDEN - Bradley Wiggins ging na het veroveren van het goud bij de tijdrit op de weg nog één keer in op zijn bewogen persconferenties in de Tour de France. "Dat is het geweldige van de Spelen: er hangt altijd een positieve sfeer", verklaarde de Tourwinnaar en olympisch kampioen.

Door Anne Joldersma

"In de Tour moet je jezelf altijd verantwoorden", legde Wiggins uit. "Zelfs voor mijn bakkebaarden", voegde hij er grappend aan toe. "Dat is een voordeel bij de Olympische Spelen. Je bent veel meer afgeschermd. Er komt niet elke dag een zee van journalisten over je heen."

"Bij de Ronde van Frankrijk worden elke seconde vragen afgevuurd. Wat gaat er morgen in de race gebeuren? Wat als je fiets breekt? Wat als je benen eraf vallen? Wat als er buitenaardse wezens landen? Maar bij de Spelen gaat het gewoon puur om de sport."

De tweede vraag was overigens niet helemaal uit de lucht gegrepen. Vlak voordat Wiggins van start ging, trapte de Spaanse Rabocoureur Luis Leon Sanchez binnen enkele omwentelingen zijn ketting stuk.

"Iedereen die daar op dat moment zat hoorde het en ging meteen kijken", beschrijft de kersverse kampioen de situatie. "Ik maakte me verder geen zorgen dat zoiets ook bij mij zou gebeuren. Ik heb een heel goede mechanieker."

Sir Wiggo

Door zijn overwinning in de tijdrit is Bradley Wiggins nu de succesvolste Britse olympiër aller tijden. Daarom mag hij zich straks 'Sir Wiggo' noemen. "Het is een hele eer, maar daar ben ik verder niet mee bezig. Ik leg die titel denk ik ergens in een lade."

Ook het feit dat hij roeier Sir Steven Redgrave en collega-renner Sir Chris Hoy heeft ingehaald, is niet speciaal voor hem. "Eerlijk gezegd vind ik het al een enorme eer om uberhaupt in één adem met zulke atleten genoemd te mogen worden."

Waar Wiggins veel trotser op is, is zijn gevarieerde staat van dienst. In praktisch elke wielerdiscipline heeft de Brit nu goud gewonnen. "Dat is iets waar niet veel mensen naar kijken, maar ik ben echt blij dat ik nu ook op de weg goud heb gewonnen. Ik wil echt een goede allroundrenner zijn."

Sfeer

De komende tijd gaat Wiggins van een vakantie genieten, maar eerst wil hij een paar dagen de olympische sfeer in zijn thuisstad Londen opsnuiven. "Ik ga ook zeker bij Chris en de rest van het baanteam langs. Het is altijd mooi om hun in actie te zien."

Lees alles over de Spelen op onze special