NUsport spreekt elke dag een voormalig olympiër. Vandaag Johan Kenkhuis, oud-zwemmer en winnaar van olympisch estafettezilver bij de Spelen van 2000 en estafettebrons in 2004. Nu is hij als analist voor de NOS in Londen aanwezig.

Sebastiaan Verschuren miste de finale op de 200 meter vrij, maar presteert op de 100 meter vrij tot nu toe uitstekend. Heeft hij serieuze medaillekansen in de eindstrijd vanavond?
“De 200 meter vrij verprutste hij inderdaad een beetje, maar dat maakte hij op de 100 dubbel goed door als vierde de finale te halen. Daarin is alles mogelijk, zeker nu een aantal favorieten niet in bloedvorm is. Ik denk dat Sebastiaan alle kans heeft om een medaille te winnen. Goud is heel lastig, de topfavoriet daarvoor is de Australiër James Magnussen, maar wie weet dat zilver of brons erin zit voor Verschuren. De vraag is vooral of hij na de start en na het keerpunt de aansluiting met de voorsten houdt. Als dat lukt is er veel mogelijk, want op de laatste 50 meter is hij misschien wel het sterkst van allemaal.”

Bij de vrouwen zwemmen Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo vanavond hun halve finale op de 100 meter vrij. De eindstrijd bereiken lijkt voor Heemskerk een moeilijk verhaal.
“Femke heeft gewoon niet de topvorm waarop ze gehoopt had, dat zag je in de estafette al. En in de series van de 100 vrij werd ze vijftiende, wat maar net genoeg was om door te mogen. Het zag er ook allemaal een beetje traag uit. Hopelijk kan ze vanavond nog een sprong maken, ondenkbaar is dat niet. Het zal alles of niets worden.”

Wie is voor Kromowidjojo de voornaamste concurrente voor goud?
“Ranomi kijkt niet naar de concurrentie. Haar grootste tegenstandster, dat is zij zelf. Ik denk dat ze heel weinig concurrentie hoeft te dulden. Dat weet ze zelf ook. Ranomi zwom in de series heel relaxed naar een vijfde tijd. In de halve finale zal dat anders zijn, dan zal ze zich aan haar fantastische schema proberen te houden. Niemand houdt zich in tijdens de halve finale. De kaarten worden dan al een beetje geschud, want de toppers willen met een goede plek in de eindstrijd starten.’’

We zouden bijna Nick Driebergen vergeten, die in de halve finale staat op de 200 meter rugslag.
“Wij niet hoor. Inge de Bruijn en ik hebben kaarten op de eerste rij bemachtigd, dus wij zaten er bovenop toen hij zich vanmorgen als zevende plaatste. Nick is in vorm, zijn manier van zwemmen zag er zeker op de tweede 100 meter rug erg goed uit. Op de 100 meter is hij normaal gesproken beter, maar daar miste hij nipt de finale. Hopelijk zit er nu wel een eindstrijd in. Als hem dat lukt, mogen we heel trots zijn. Maar meedoen om een medaille zit er niet in.”

Tot slot: dé zwemsensatie tot nu toe is de pas zestienjarige Chinese Ye Shiwen met haar twee gouden plakken. Is het begrijpelijk dat zij in verband wordt gebracht met dopinggebruik?
“Men doet alsof ze uit het niets komt, maar vorig jaar op de WK zwom ze ook al de sterren van de hemel. Ze was daardoor topfavoriet op de 400 meter wisselslag en de 200 meter wisselslag. Ze doet gewoon briljante dingen. Met name vanuit Amerika komen vervolgens speculaties op gang, maar die slaan nergens op. Ze draagt helaas het verleden van de Chinese zwemsport met zich mee. Maar de zwemwereld moet haar juist koesteren. Het is toch prachtig dat zowel oude rotten als jonge talenten op de Spelen medailles pakken?”