LONDEN – Degenschermer Bas Verwijlen kwam voor een medaille naar Londen, maar na de tweede ronde zaten de Spelen er voor hem al op. Hij verloor met 8-15 van de Duitser Jörg Fiedler.

Door Rypke Bakker

“Een deceptie? Nou, dat is nog zwak uitgedrukt,” zegt Verwijlen. “Alles ging mis. Ik kwam al snel achter, daardoor moest ik risico’s nemen. Maar die Duitser zat, zoals wij dat noemen, potdicht. Dan loop je in het mes.”

“Ik heb er wel alles aan gedaan. Liet af en toe even mijn hoofd hangen, zodat hij zou denken dat ik er niet meer in geloofde. En daarna er vol inklappen. Maar helaas, hij trapte er niet in.”

Verwijlen en Fiedler kennen elkaar goed. Ze hebben geregeld samen getraind en vorig jaar stonden ze tegenover elkaar op in de finale van de EK. “Dat kun je in zijn voordeel zien, maar ook in mijn voordeel. Het is fifty fifty tussen ons. Volgende keer pak ik hem wel.”

Pijnstillers

Even leek het erop dat het schermtoernooi al in de eerste ronde zou eindigen voor Verwijlen. De Brabander verstapte zich tegen de Braziliaan Athos Schwantes. “Ik schrok, het voelde slecht. Maar gelukkig kon ik na enige rust door.”

Daarna had hij het tegen Schwantes geregeld aan de stok met de scheidsrechter. “Ik kreeg een gele kaart. Dat was een kansloze beslissing van die Chinese scheidsrechter. Maar ja, die man is ook gespannen. Het hoort ook wel bij mijn spel, een beetje show maken. Ik maak geen ruzie met mijn tegenstander, zo ben ik niet, maar met de scheidsrechter hoort er wel een beetje bij.”

Verwijlen versloeg Schwantes uiteindelijk met 15-10. Vervolgens nam hij voor de wedstrijd tegen Fiedler drie pijnstillers en liet hij zijn enkel intapen. “Tijdens de wedstrijd heb ik daardoor geen last meer gehad. Maar ik ben benieuwd wat er tevoorschijn komt als ik straks de tape eraf haal.”

Vakantie

De 28-jarige Verwijlen kwam acht jaar geleden in Peking tot de kwartfinale. Over vier jaar op de Spelen in Rio de Janeiro wil hij er weer bij zijn. “De vakantie is geboekt, daarvan ga ik heel erg genieten. En daarna ga ik er weer heel hard tegenaan.”

“Want of het nou over vier of over acht jaar is, die plak komt er.”