LONDEN - Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben woensdag volgens verwachting de halve finales van de 100 meter vrije slag gehaald.  

Door Jasper Boks

Kromowidjojo deed dat als vijfde, met een tijd van 53,66. Heemskerk haalde de laatste zestien met de hakken over de sloot. Haar tijd van 54,43 betekende een gedeelde vijftiende plaats.

De Chinese Yi Tang had de snelste tijd in de series met 53,28. De halve finales worden woensdagavond gezwommen.

“Wat deze tijd betekent? Dat ik vanavond in de halve finales zit”, zei Heemskerk, die vorig jaar bij de WK in Shanghai de finale haalde op dit onderdeel, maar dit jaar nog geen moment in de buurt kwam van de vorm en de tijden van vorig jaar. Zo meldde ze zich in Londen al af voor de 200 vrij, om krachten te sparen voor de 100 vrij.

“Je kunt mij niet vergelijken met vorig jaar. Dit jaar gaat het allemaal wat minder. Ik doe mijn best, probeer elke dag zo hard mogelijk te zwemmen. Ik word niet warm van 54,4, maar die tijd ligt wel in de lijn van dit jaar. Dit is wel mijn beste tijd van dit jaar, hopelijk kan ik vanavond nog iets harder en dan zien we wel.”

Supervorm

Kromowidjojo is juist in supervorm. In de 4x100 vrij estafette zwom ze de tegels uit het bad en noteerde ze de snelste splittijd ooit (51,93).

“Het ging prima, ik heb wel door gezwommen, maar niet alles gegeven. Ik had voor vanmorgen niet echt een tijd in mijn hoofd. Het ging gewoon goed en lekker. Roestig voelde ik me niet na drie dagen zonder wedstrijden. Ik heb me prima vermaakt de afgelopen dagen.”