LONDEN - Zijn negentiende olympische medaille is voor de meeste Britse kranten een reden om groots uit te pakken met Michael Phelps. Vooral The Guardian bewijst de Amerikaan een grote eer. 

Door Anne Joldersma

Een imposante foto wordt begeleid met de simpele tekst: The greatest olympian. De krant opent het verhaal met een anekdote uit de jeugd van Phelps.

Als zevenjarige jongen werd hij door zijn moeder naar het zwembad gestuurd om overtollige energie (de Amerikaan heeft last van ADHD) eruit te krijgen. Twintig jaar later levert die beslissing een karrenvracht aan medailles op.

Ook The Independent pakt groots uit met Phelps. "Het eventing team redt de dag voor Groot-Brittannië", schrijft de krant. 'But Phelps makes a bigger splash.' Om te vervolgen met: 'Phelps earns golden place in history with 19th medal.'

Toch wordt de Amerikaan in de kranten verslagen door de zestienjarige Chinese zwemster Ye Shiwen. Alle grote spreads gaan over de discussie over de prestaties van de tweevoudig olympisch kampioene. Eerder zwom de jonge Chinese de afsluitende 50 meter op de 400 meter wisselslag al sneller dan Phelps en Ryan Lochte.

Tomeloze ambitie

Het meest bijzondere verhaal staat in The Guardian. De China-correspondent tekende ook van Shiwen een jeugdanekdote op.

"De familie was bijeen voor het Chinese Nieuwjaar. Een van de weinige kansen voor Ye om ze te zien. Halverwege het diner deed ze de kamer opschrikken door op te staan, naar het balkon te lopen en te schreeuwen: 'ik zal hem terugwinnen'. De net elfjarige Ye had een wedstrijd verloren van een teamgenoot. Het verhaal beschrijft de tomeloze ambitie van een jong, verlegen meisje."

Naast het zwemmen staan de kranten natuurlijk uitgebreid stil bij het zilver van blauwbloed Zara Phillips. De dochter van prinses Anne was het eerste lid van het koninklijk huis dat het olympisch podium mocht betreden.

Toch was er ook ruimte voor tranen. 'Zara: I cost GB Gold' kopt The Independent. Phillips was de enige rijdster van het Britse team die in de finale licht in de fout ging.

Kate en William

Maar voor nieuws over de royalty's moet je natuurlijk bij The Sun zijn. Met uiteraard weer een inzet van Kate en William op de spread staat de boulevardkrant er vooral bij stil welke leden van de Britse monarchie allemaal op de tribune zaten.

Zo weten we onder meer dat prins Harry nerveus was en dat The Duchess of Cambridge een 'navy blazer, navy jeans en navy wedges' droeg.

The Sun, al dagen schreeuwend om Brits goud, opent echter met Bradley Wiggins. 'GOING FOR WIGGOLD' schreeuwt de voorpagina. Lezers kunnen gouden varianten van de bekende bakkebaarden van Wiggins uitknippen. Of zoals The Sun zegt: Be a hair-o