LONDEN - Voor Rutger Smith is 3 augustus een welhaast magische datum. Voor de Nederlander begint dan het olympische kogelstoottoernooi, drie dagen later gevolgd door het discuswerpen. 

''Als ik volle bak kan stoten en een perfecte stoot of worp aflever, komen er misschien één of twee atleten over mij heen. Dan is het mijn dag en pak ik een medaille", zegt de Groninger vol zelfvertrouwen.

Zenuwen heeft de inmiddels 31-jarige Smith dan ook niet. ''Mij maak je niet meer gek." Bij zijn eerste Spelen in Athene was dat wel anders.

''Toen stond ik stijf van de zenuwen en dat beïnvloedde mijn prestaties enorm", legt Smith uit.

Om daar een eind aan te maken ging hij naar sportpsycholoog Rico Schuijers voor advies en mentale training. De conclusie van Schuijers en de atleet: ''Ik focuste me te veel op mezelf en mijn resultaten, ik was totaal niet ontspannen."

Na de sessies met Schuijers werd Smith naar eigen zeggen een stuk rustiger. En ook voor de Spelen in Londen ging hij diverse malen te rade bij zijn psycholoog.

''We hebben nu vooral gesproken over hoe ik mezelf kan prikkelen voor de wedstrijd. Veel meer dan over het tegengaan van de zenuwen. Die periode heb ik nu wel afgesloten."

Niet opjagen

Ook door de buitenwereld laat Smith zich niet meer opjagen. ''Ik bepaal mijn eigen succes, ook na afloop van de wedstrijd. Als ik twee keer vierde word met geweldige afstanden, dan zijn mijn Spelen geslaagd. De concurrentie is enorm groot en je kunt je niet echt richten op de prestaties van een ander. Als iemand verder stoot dan ik, dan is dat zo."

De Groninger heeft in tegenstelling tot de concurrentie twee keer kans op een olympische medaille. Hij is de enige atleet die zowel bij het kogelstoten als het discuswerpen tot de wereldtop behoort.

Hij is ook de enige atleet ter wereld met WK-medailles op beide disciplines (zilver met kogel en brons met discus). Zich specialiseren wil Smith niet. ''Ik stoot minder als ik stop met discuswerpen en andersom", verklaart hij.

John Godina

De atleet verwijst naar de Amerikaan John Godina. ''Ook hij beoefende beide nummers. Godina zei zelf meer discuswerper dan kogelstoter te zijn, maar haalde twee olympische medailles met de kogel."

"Voor mij maakt het niet uit in welke discipline ik een medaille pak. Bij het discuswerpen maak ik waarschijnlijk de meeste kans, maar bij het afgelopen EK pakte ik juist zilver met de kogel. We zullen het zien."