LONDEN - De Wereld Badminton Federatie heeft acht speelsters gediskwalificeerd omdat ze met opzet hun partij zouden hebben verloren op de Olympische Spelen.

Dat bericht de BBC. Het gaat om vier paren die uitkomen in het dubbelspel: twee uit Zuid-Korea, een uit China en een uit Indonesië.

Waarnemers constateerden dat de speelsters, die toch al gekwalificeerd waren voor de volgende ronde, met opzet hun partij probeerden te verliezen.

Zo zouden ze in de kwartfinale een zwakkere tegenstander tegenover zich krijgen.

De Wereld Badminton Federatie besloot tot de straf na het instellen van een onderzoek. De federatie beschuldigt de koppels ervan ''niet hun best te hebben gedaan om een wedstrijd te winnen''.

Ook hebben ze zich gedragen ''op een wijze die schadelijk is voor de sport'', aldus de bond.

Harde woorden

Volgens het Internationaal Olympisch Comité heeft de badmintonfederatie besloten de vier koppels te diskwalificeren en dus uit de competitie te halen. Ze zijn echter niet weggestuurd van de Spelen, aldus het IOC tegen persbureau Reuters.

Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen, sprak eerder al harde woorden over de rel. Hij noemde de affaire onacceptabel en om depressief van te worden. ''Wie wil hier nou naar zitten kijken."