LONDEN - Ondanks een sterke comeback slaagden Sanne Keizer en Marleen van Iersel er dinsdag niet in hun tweede poulewedstrijd op het olympische beachvolleybaltoernooi te winnen. Tegen het Amerikaanse duo Ross/Kessy werd in een nachtpartij met 2-1 in sets verloren. 

Door Anne Joldersma

Ver na middernacht viel het beslissende punt in Amerikaans voordeel. De donkere en vooral koude condities vielen de Nederlandse dames zwaar. "Het is wel even aanpassen ja", liet Van Iersel optekenen. "Je moet je hele dagritme omgooien."

De Amerikanen spelen doorgaans laat in de avond hun wedstrijden op het speelveld van Horse Guards Parade in verband met de televisie-uitzendingen in de Verenigde Staten.

"Je moet je er even op instellen", legt Van Iersel uit om vervolgens te nuanceren: "daarna is het gewoon een wedstrijd, net als anders."

Toch spelen de dames niet vaak op zo'n laat tijdstip. "Volgens mij vorig jaar of twee jaar geleden hadden we bij het wereldkampioenschap ook avondwedstrijden. Het afgelopen jaar in ieder geval niet. Vooral het kunstlicht maakt het anders dan normaal."

Lange pakken

De koele Britse nacht leek een behoorlijke invloed op het duel te hebben. Zo verschenen Keizer en Van Iersel niet in de gebruikelijke bikini's op het veld, maar in lange zwarte pakken.

"Onder de vijftien graden Celsius mogen we in koud weer-kleding spelen", verklaart Van Iersel. "En volgens mij was het een graadje of acht", vult Keizer lachend aan.

Loting

Na de tweede nederlaag in het toernooi moeten de Nederlandse dames donderdag winnen om een vroege uitschakeling te voorkomen. "Toch hebben we in allebei de poulewedstrijden goed spel laten zien", relativeert Keizer. "Als we dat tot het einde kunnen volhouden gaan we gewoon voor de overwinning."

"Daar gaan we ons best voor doen. We hebben vandaag er ook keihard voor gevochten, helaas is het de andere kant opgegaan."

Als het duo niet bij de twee beste nummers drie weet te eindigen, moeten ze een extra play-off-ronde spelen om de achtste finales te halen.

"Dat maakt het wel iets zwaarder", denkt Van Iersel. "Of het ook invloed op de loting heeft? We moeten maar zien wie we krijgen. Hopelijk spelen we donderdag goed en komen we bij de twee beste nummers drie."

Lees alles over de Spelen op onze special