LONDEN - Ze is nog maar zestien jaar en won twee keer olympisch goud. Na de olympische titel op de 400 meter wisselslag in een wereldrecord was de Chinese Ye Shiwen ook de beste op de 200 wissel.

De Britse en Amerikaanse media plaatsten de laatste dagen vraagtekens bij haar fenomenale race op de 400 wissel. Ze baarde opzien door haar laatste 50 meter sneller af te leggen dan Ryan Lochte, de winnaar van de 400 wissel bij de mannen.

"Het is een beetje gemeen dat er twijfels over mij zijn, maar ik laat me er niet door beïnvloeden. Ik wil mijn coach bedanken, hij heeft ervoor gezorgd dat ik sterk ben en dat het rumoer van buitenaf mij niet van de wijs brengt."

Chinese functionarissen maakten zich kwaad nadat Ye Shiwen na haar gouden plak op zondag in verband werd gebracht met doping. Volgens hen zijn het alleen maar vooroordelen die er bestaan richting Chinese sporters.

"Zo voel ik dat ook. Er zijn genoeg zwemmmers uit andere landen die ook meerdere gouden plakken hebben gewonnen, maar over die prestaties worden niet zulke vragen gesteld. Waarom wel bij mij? Nee, ik heb absoluut geen doping gebruikt!"

'Wijs niet met vinger'

De Amerikaanse Caitlin Leverenz, die derde werd achter Ye Shiwen en de Australische Alicia Coutts: "Ik wijs niet met mijn vinger. We hebben de internationale zwemfederatie en dopingcontroles om te kijken of alles volgens de regels gaat. Ik wil Ye Shiwen feliciteren met haar twee gouden medailles."