LONDEN - Sophie van Gestel en Madelein Meppelink kwalificeerden zich op de valreep voor de Olympische Spelen van Londen. De eerste wedstrijd ging verloren, maar na een knappe 2-0 overwinning op het Australische duo Bawden/Palmer lonkt de achtste finale.

Door Anne Joldersma

"Ik denk dat die kans wel aanwezig is, maar dat moeten we niet te hard zeggen", legt de 21-jarige Van Gestel na afloop uit. "We zijn nog een jong team en we zijn hier vooral om ervaring op te doen en natuurlijk om een paar wedstrijden te winnen."

Toch komt de mogelijke kwalificatie voor de knock-outfase van het beachvolleybaltoernooi niet helemaal uit de lucht vallen. "We hadden er zeker rekening mee gehouden en het was ook wel ons doel. Er lopen hier zoveel teams waar je elke week tegen speelt, je weet wat de tegenstand is."

Voor Meppelink en Van Gestel is die tegenstand in de groep niet mals. "Dat is echt een nadeel van de late kwalificatie. We zitten als vierde team in de poule en daardoor is die extra zwaar."

Na de nederlaag tegen het sterke Braziliaanse team in de eerste wedstrijd, was winst op de Australische dames noodzakelijk om uitzicht op de volgende ronde te houden. Bij winst op de Duitse dames Goller en Ludwig, donderdag, zijn de Nederlandse dames zeker van de achtste finales. Anders moeten ze een 'lucky losers-ronde' in.

Zenuwen

"De eerste wedstrijd hadden we wel wat last van de zenuwen", blikt de 22-jarige Meppelink terug. "Er zit zo veel publiek, dat was wel een beetje wennen. Nu was er minder spanning. De eerste wedstrijd is geweest. Natuurlijk was het een supergoede tegenstander, maar het had wel beter gekund."

"Dat gaf ons echt een drive voor deze wedstrijd. De winst hier was heel belangrijk, we zijn nu in ieder geval derde. Morgen even winnen van die Duitsers en dan gaan we als tweede door. Dit jaar hebben we wel al twee keer van ze verloren, maar ik zeg: drie keer is scheepsrecht."

Supporters

De Nederlandse dames kunnen in het cruciale duel rekenen op veel steun van de Nederlandse supporters. Het tot de nok toe gevulde Horse Guards Parade-beachstadion kent steevast een stevige Oranje-afvaardiging.

"Het is echt fantastisch om in zo'n stadion te spelen", lacht Van Gestel. "Het is heel spannend, maar als je er eenmaal staat is het heel leuk met zoveel publiek. Ook echt veel Nederlanders. Als je een punt maakt wordt er heel hard gejuicht. Dat geeft echt een kick!"