LONDEN – 'WANTED GOLD MEDAL'. Boulevardkrant The Sun windt er dinsdag geen doekjes om. Na vier competitiedagen wacht Groot-Brittannië nog altijd op het eerste goud en de tabloid begint zijn geduld te verliezen.

Door Anne Joldersma

Tot nog toe staat het medailletotaal van het organiserende land slechts op drie, waar vooraf werd gehoopt dat het zou kunnen wedijveren met grote naties als de Verenigde Staten, China en Rusland.

Met één zilveren en twee bronzen plakken wordt momenteel echter de twintigste plek bezet op de medaillespiegel.

Maandag kwam er een bronzen medaille bij dankzij de Britse turners. Een bijzondere prestatie concluderen alle kranten een dag later.

‘Historic bronze for our briljant gymnasts’, aldus The Sun, om er aan toe te voegen: ‘but please, can we have just one gold. Any sport. We’re not bothered. As soon as possible. Please.’

The Times opent met een grote foto van de turners onder de kop: ‘The history boys’, ook The Guardian pakt uit met ‘de jongens’. ‘Britain’s men end 100 years of hurt’, beschrijven ze de eerste Britse turnmedaille in 88 jaar en de eerste Britse teammedaille bij het turnen sinds 1912.

“Een adembenemende finale, genialiteit onder hoge druk en controverse om de score als climax”, blikt de kwaliteitskrant terug. “Hoewel ze uiteindelijk het brons kregen en niet het zilver zoals aanvankelijk aangegeven, mag het team zich nu de beste Britse gymnasten ooit noemen.”

Bizarre minuten

The Independent staat stil bij de 20.000 Britse fans op de tribunes die eerst op het scorebord zagen dat het zilver binnen was, maar vijftien bizarre minuten later (na een Japans protest). ‘Boos rang out, an acceptable reflex.’

Veel aandacht is er ook voor de Britse schoonspringer Tom Daley. De medaillefavoriet leek hard op weg naar het podium. Halverwege stonden ze zelfs ruim aan de leiding, maar in de vierde sprong ging het helemaal mis. Daley en teamgenoot Peter Waterfield maakte fouten en duikelden naar de vierde plaats.

‘It was all going so well – and then British hopes took a dive’, opent The Times haar opiniepagina. Ze trekken daarbij de parallel met de voetballers. ‘In football terms; it was the quarter finals as usual, though this time without even the bitter satisfaction of going out on penalties.’

Het grote verhaal bij de kwaliteitskranten is het optreden van de Chinese zwemmers. The Times, The Guardian en The Independent openen alle drie op de voorpagina groots met de beschuldigingen van een Amerikaanse zwemcoach aan het adres van de grote concurrent.

‘Oh Ye of little Faith’, kopt The Independent boven het artikel over de 16-jarige Chinese Ye Shiwen.

Wenkbrauwen fronsen

Haar optreden doet wereldwijd de wenkbrauwen fronzen. Ze won het goud op de 400 meter wisselslag door het wereldrecord met een seconde te verbeteren, haar persoonlijke record met vijf seconden aan te scherpen en opmerkelijk genoeg: door de laatste 50 meter vrije slag sneller af te leggen dan de Amerikaanse zwemtoppers Michael Phelps en Ryan Lochte.

Lochte liet na afloop bij een persconferentie al weten opgelucht te zijn dat Ye niet bij de mannen mee zwom. De Amerikaanse coach noemde het optreden van Ye ‘disturbing’, unbelievable’ en ‘it didn’t add up’.

The Times laat de andere kant van het kamp aan het woord. De Chinese ploeg zweert in de krant schoon te zijn en een strikt anti-doping programma te hanteren. Daarnaast wist de krant een Chinese propaganda medewerker voor de taperecorder te krijgen. “De verdenkingen tegen Ye zorgde voor een Chinese uithaal”, schrijft The Times. “Sommige journalisten uit bepaalde landen doen er alles aan om het Chinese sportsysteem aan te vallen”, luidt de officiële Chinese verklaring.

De enige Britse krant die het Chinese verhaal volledig negeert, is The Sun. Bij het eventing kwam maandag namelijk een bijzondere ruiter in actie: Zara Phillips, lid van het koninklijk huis. De tribunes zaten vol met royalty en dus toog ook The Sun die kant op. Onder de kop Ra-Ra Zara! gaat het echter voornamelijk over prins William en zijn Kate, die eveneens aanwezig waren. De amoureuze aanraking tussen het tweetal wordt dan ook een stuk breder uitgemeten dan de sportieve prestatie van de dochter van Prinses Anne.

In opspraak

The Sun pakt verder uit met de overwinning van het hockeyteam op Argentinië. Niet dat de boulevardkrant veel aandacht wenst te besteden aan hockey, maar de vernedering van de grote Zuid-Amerikaanse rivaal smaakt extra zoet nadat een Argentijnse hockeyer enkele maanden geleden in opspraak kwam met een reclamefilmpje. Fernando Zylberberg liet vanaf de Falkland-eilanden weten op ‘Argentijns grondgebied te trainen om straks op Brits grondgebied het goud te veroveren’. De twee landen voerden eind jaren ’80 een gewapende strijd om de eilandengroep die de Britten uiteindelijk wonnen.

Ook maandag zegevierde de Britten met duidelijke cijfers: 4-1. Voor The Sun reden om een openstaande rekening met Zylberberg te lossen. ‘Argie slur is avenged’, kopt de tabloid. ‘Team GB hit back as a band blasted out: RULE BRITANNIA!