LONDEN - Titelverdediger Zou Kai en de Duitser Fabian Hambüchen maakten maandag in de landenfinale van het olympisch turntoernooi indruk met goede oefeningen op de rekstok.

Epke Zonderland weet uit welke hoek hij volgende week dinsdag in de toestelfinale de grootste tegenstand kan verwachten. Onder de indruk van de scores waren de Fries en zijn coach Daniël Knibbeler niet.

De Chinees Zou, met 15,533 in de kwalificaties slechts goed voor de zevende score, kwam nu tot 16,400. Ook Hambüchen kwam dik boven de 16 uit: 16,166.

Zonderland was de beste in de kwalificaties met 15,966. De moeilijkheidsgraad (D-score) van zijn oefening gaat volgende week dinsdag in de finale sowieso 0,4 punt omhoog.

''We zijn niet verrast door de scores in de landenfinale, al vinden we bij Zou zijn E-score aan de hoge kant. Hij turnt niet zo clean’’, zei Knibbeler dinsdag.

De totale score bij een oefening is een optelsom van de D-score en de E-score, het cijfer waarmee de jury de uitvoering waardeert. ''We denken al langer dat voor een medaille een score van rond de 16,5 nodig, al is het altijd afhankelijk van de jurering. Die score van Zou is een beetje de richtlijn.’’

Zonderland komt in de finale als zesde turner in actie, zijn voornaamste rivalen zijn voor hem aan de beurt.